FZ recenserade #Mafia 3 i dag, och omdömeet blev ett bitvis kul spel men med en del bekymmer. När undertecknad som hastigast testade spelet med ett Geforce GTX 1080 stod det snabbt klart att det är brutalt krävande.

Det bekräftas i afton av Sweclockers prestandatest. Man har testat spelet med ett stort antal grafikkort, och en snabb summering är att det inte går att få högt bildflyt med dagens grafikkort. En annan snabb summering är att det är uselt optimerat.

Med Geforce Titan X - marknadens snabbaste konsumentgrafikkort, med en prislapp på 13 000 kronor - får de ut ett snitt på 59 bilder/sekund i upplösningen 1 920 x 1 080 med grafiken på max. I lite mer utförliga tester med de mer normalt prissatta korten Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480 ser det också dystert ut: 1080-kortet når visserligen 65 fps i 1080p-upplösningen, men bara om du drar ner grafikreglagen till "Low". För RX 480 hjälper inte ens det - kortet snittar 53 fps med nämnda inställningar.

Så här säger testredaktörerna:

Den senaste inkarnationen av Mafia är inte särskilt fult, det kan till och med vara riktigt vackert under vissa sekvenser. Spelets grafiska kvalitéer återspeglar sig dock inte i prestandan som krävs för att driva runt spelet, där även riktigt svindyra grafikkort har svårt att hålla ångan uppe med allt ögongodis aktiverat.

Trösten är att spelet trots allt ser helt okej ut på "Low"-inställningarna. Alternativt att det verkar flyta stabilt på konsol, vilket kanske inte är en så dum version att snegla på med tanke på hur pc-versionen presterar.