Ända sedan man började tävla i spel i en större skala har diskussionerna kring huruvida det är en sport eller inte debatterats friskt. Med de senaste årens explosionsartade ökning, med en yngre generation som idag kollar på mer e-sport än köttsport, har snacket tagit ny fart och igår lyftes frågan i Aktuellt på SVT.

Emil "Heaton" Christensen, en legendar inom e-sporten även utanför Sverige, tycker inte att det är några konstigheter, "inget snack om saken" är hans egna ord. På andra sidan bordet står Daniel Legue, sportchef på Uppsala Nya Tidning som försöker ge sin syn på saken.

– För mig är det ett spel och jag lägger ingen värdering i om spel eller idrott är bättre eller sämre. Jag tycker det är två olika saker, säger Legue.

Det som enligt Christensen gör e-sport till mer sport än till exempel yatzy eller bridge är att man behöver mer fokus och reflexer i till exempel Counter-Strike.

– Det kanske inte är den mest fysiska sporten men kollar man på andra högprecisionsidrotter som dart, biljard och curling, som faktiskt ligger under Riksidrottsförbundet, är det väldigt likt.

Vidare förklarar Christensen varför det är så viktigt att e-sport faktiskt klassas som en sport. Dels finns det praktiska saker såsom att andra länder har börjat med e-sportsvisum för att underlätta turneringslogistiken. Den andra delen är mer på en gräsrotsnivå, att få föräldrar att förstå att det är en legitim sysselsättning och inte tappa den starka position Sverige haft inom e-sport sedan begreppet myntades.

Eftersom SVT inte låder oss bädda in fimklippet får du istället klicka dig vidare här. Reportaget om e-sport börjar vid 28:20 och debatten vid 32:10.