Counter-Strike-stjärnan fortsätter kampen för att höja e-sportens status.

E-sporten bör betraktas som vilken annan sport som helst, och därför förtjänar den en plats i Riksidrottsförbundet. Det menar Emil "Heaton" Christiensen, legendarisk svensk e-sportprofil och åttafaldig världsmästare i #Counter-Strike.

Christiensen och hans bolag Arena Academy har skickat in en ansökan till Riksidrottsförbundet där man begär att e-sport ska tas upp av Riksidrottsförbundet, det skriver han i en debattartikel hos Metro. Som argument tar han upp en vetenskaplig studie om e-sportens effekter, samt vad den innebär socialt, kommunikativt och ekonomiskt.

Sverige ligger efter i acceptansen av e-sport, menar Christiensen. Han har förståelse för att fördomar om e-sporten lever kvar, men debattartikeln kan tolkas som det efterlysta erkännandet från Riksidrottsförbundet kan bidra till ökad acceptans av e-sport.

– I USA behandlas e-sportstjärnorna redan som ”vanliga” sportstjärnor, och man kan tycka att det är dags att e-sporten får ett erkännande av Riksidrottsförbundet på samma sätt som övriga sporter. Sverige har en lång tradition av att vara bäst i en av världens största och snabbast växande sporter. För att ta hand om vårt arv behöver vi underlätta arbetet för föreningar som i dag engagerar ungdomar men inte har samma möjligheter till stöd eftersom e-sporten inte är godkänd som specialförbund inom Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har till uppgift att stödja idrottsrörelsen och lyfta fram idrottens positiva värden. Det har 71 specialidrottsförbund med inriktning på specifika sporter, till exempel fotboll, friidrott, bågskytte och curling. Och snart e-sport?

Förstår fortfarande inte varför schack räknas som sport men inte e-sport detta måste ändras! Bra Emil att du tar tag i detta istället för att stå och gnälla! 23/10 Förlåt, jag följde inte riktigt det här och vet inte om du upptäcker detta, men för att nämna exempel internationellt så är det ofta så att t.ex kineser ofta hamnar i visumtrubbel när de ska spela, som exempel i Heroes of the Storm nu på Blizzcon, där... 23/10 Ja e-sport går att utveckla så mycket mer. Kanske få in lag i olika idrottsföreningar och mötas precis som man gör i fotboll och hockey. Förutsatt att föreningen håller med datorer osv då. 23/10 Är du trög?? Tycker du inte att schack borde räknas som sport då heller ? 23/10 This. Utan föreningsliv kommer e-sport aldrig att bli insläppt i Riksidrottsförbundet. 22/10 Han ser så glad ut! Svårt att klämma fram ett leende eller? Man tror nästan att han krigar mot terrorister på riktigt, haha 22/10 Varför är A bättre än B, de känns stereotypiskt och gammalt som synsätt. E-sport är som vilken annan sport som helst, sen att de tjafsas om "idrotts-termen" är en annan sak. Vill man fördumma kan man nog också byggs ett ganska strongt case för att e-spo... 22/10 Menar du att människor som utövar "riktig sport" har lättare att få inträde och uppehåll i ett land i tävlingssammanhang, just för att dem utövar en "riktig sport", till skillnad från de som utövar e-sport? Kan du hänvisa till dessa regler? Intressant... 22/10 Poängen är ju snarare att aktiviteten måste kallas sport för att tas seriöst när det gäller visumregler osv, inte huruvida det är en. Det på grund av reglerna som finns - sport brukar ges extra resurser som gör det enklare, så är det bara. 21/10 Roliga kommentarer från personer som verkligen tror att deras subjektiva syn på saker och ting ska agera objektiv sanning för alla andra. "Jag definierar e-sport på detta sättet och utövar sporten efter de kriterierna. Därför har jag rätt och ni andra... 21/10
Skicka en rättelse