E-sporten bör betraktas som vilken annan sport som helst, och därför förtjänar den en plats i Riksidrottsförbundet. Det menar Emil "Heaton" Christiensen, legendarisk svensk e-sportprofil och åttafaldig världsmästare i #Counter-Strike.

Christiensen och hans bolag Arena Academy har skickat in en ansökan till Riksidrottsförbundet där man begär att e-sport ska tas upp av Riksidrottsförbundet, det skriver han i en debattartikel hos Metro. Som argument tar han upp en vetenskaplig studie om e-sportens effekter, samt vad den innebär socialt, kommunikativt och ekonomiskt.

Sverige ligger efter i acceptansen av e-sport, menar Christiensen. Han har förståelse för att fördomar om e-sporten lever kvar, men debattartikeln kan tolkas som det efterlysta erkännandet från Riksidrottsförbundet kan bidra till ökad acceptans av e-sport.

– I USA behandlas e-sportstjärnorna redan som ”vanliga” sportstjärnor, och man kan tycka att det är dags att e-sporten får ett erkännande av Riksidrottsförbundet på samma sätt som övriga sporter. Sverige har en lång tradition av att vara bäst i en av världens största och snabbast växande sporter. För att ta hand om vårt arv behöver vi underlätta arbetet för föreningar som i dag engagerar ungdomar men inte har samma möjligheter till stöd eftersom e-sporten inte är godkänd som specialförbund inom Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har till uppgift att stödja idrottsrörelsen och lyfta fram idrottens positiva värden. Det har 71 specialidrottsförbund med inriktning på specifika sporter, till exempel fotboll, friidrott, bågskytte och curling. Och snart e-sport?