När Playstation 4 Pro släpps nästa månad blir det den första rejält prestandaförbättrade konsolen som når marknaden den här generationen, och den följs upp av #Microsofts Xbox Scorpio om ett år. Utöver uppgraderade komponenter har #Sony utrustat den nya maskinen med funktioner som ska låta utvecklarna välja mellan att få spelen att flyta bättre med förbättrad visuell kvalitet, men de kan också välja att ge spelen en 4K-liknande bildkvalitet även om spelen inte renderas i äkta 4K.

I en intervju med Digital Foundry har Playstation 4-fadern Mark Cerny delat med sig av ytterligare detaljer om Pro-konsolen, bland annat att den har utrustats med 1 GB extra primärminne. Detta extraminne är av typen DDR3, en långsammare minnestyp än det GDDR5-minne som utgör PS4:ans enhetliga grafik- och systemminne. Tanken med tillägget är att menyer och applikationer, såsom Netflix, ska kunna köras och sparas i detta minne och därmed inte stjäla minnesutrymme från spel.

I Playstation 4 har utvecklare sedan tidigare haft tillgång till cirka 5,5 GB av systemets snabba 8 GB GDDR5-minne, men då appar och systemmenyer också nyttjat detta har den egentliga tillgängliga minnesmängden varit 5 GB. Med PS4 Pro får utvecklare tillgång till hälften av det nytillkomna minnet, det vill säga 512 MB, vilket kan användas till exempelvis att ge spelen stöd för 4K-liknande upplösningar. Den andra halvan används av systemet för att låta huvudmenyn och de olika menyerna som finns däri renderas i äkta 4K-upplösning, vilket standard-PS4:an inte kan eftersom minnet som krävs behöver vara tillgängligt för spel.

Utöver detta lånar Pro-versionen in tekniker från kommande AMD-hårdvara, vilket bland annat gör att konsolen får förbättrad minnesbandbredd genom färgkomprimering. Det blir även möjligt för utvecklare att blanda flera upplösningar i en bild för förbättrad prestanda i PSVR-spel. En intressant detalj är att delar av grafikkretsen stängs ner och processorkärnorna klockas ner när vanliga Playstation 4-titlar spelas, detta för att upplevelsen ska vara identisk på båda konsolerna.

Playstation 4 Pro släpps den 10 november på svenska marknaden med en prislapp på cirka 4 500 kronor.