#Oculus Rift-utvecklarna är på väg att släppa en ny teknik som sänker systemkraven för den tungdrivna virtual reality-lösningen.

Asynchronous Spacewarp (eller ASW), är en sorts kantutjämningsteknik som enligt Oculus är kapabel att leverera nästan samma bildkvalitet med nästan hälften så kraftfull processor och grafikkort. Framöver ska det gå att få acceptabel bildkvalitet och framerate med grafikkort i serierna Nvidias GTX 900 och 1000, samt AMD Radeon RX 400. Därmed räcker ett betydligt billigare grafikkort för att kunna köra Rift.

När datorn inte är kraftfull nog att leverera en stadig ström av 90 bilder per sekund kickar ASW in. Det räknar automatiskt fram hur nästa bildruta kommer se ut, och därmed nås 90 bilder/sekund även om datorn inte är kapabel att själv nå den frameraten. Det arbetar tillsammans med Oculus tidigare släppta teknik Asynchronous Timewarp (ATW), men skillnaden är att ATW enbart fungerar för huvudvridningar medan ASW också täcker kamera- och karaktärsrörelser, samt styrning med Oculus Touch (den specifika kontrollen som släpps i december) och spelarens förflyttningar i rummet.

ASW-uppdateringen är en del av Oculus 1.10 runtime. Såvitt undertecknad kan utröna är den inte släppt än. Utförlig information om hur det funkar har du här.

En Rift blir din för drygt 7 000 kronor som lägst. Kontrolltillbehöret Touch släpps den 6 december och har en prislapp på 199 dollar, vilket torde bli drygt 2 000 kronor här i Sverige. Konkurrenten HTC Vive går loss på ungefär 9 500 kronor inklusive specifika handkontroller, vilket gör att de båda VR-lösningarna till pc har ungefär samma prislapp med allt inkluderat. PS4-lösningen Playstation VR blir din från 4 700 kronor, exklusive kamera (kostar ca 500 kronor).

Intressant, för att Oculus sa nåt om detta tidigare (tror det var när de presenterade CV1) om att låta ljusdioderna blinka för att simulera 90 FPS när hårdvaran inte hängde med, undrar varför de stort går ut med detta nu och inte tidigare. Tänker fortfa... 15/11 För att 90 riktiga fps är bättre än 180 extrapolerade. 14/11 Varför använder man inte samma teknik för att gå från 90 till 180fps? Eller samma teknik på PS4 för att gå från 30fps till 60? 14/11 Nej, det är bättre hårdvara vi behöver, inte fullösningar. 14/11 Ingår ps move för 4700kr eller är artikeln lite otydlig i jämförelsen? 14/11 Nej, valve har inget liknande ute just nu, valve har i beta just nu samma teknik Occulus har använt i snart ett år dvs ATW. Du ser i artikeln ovan vad ASW samt ATW är. 14/11 VR för simracing är ingen fluga. Det är här nu. I just simracing ersätter den nu mina trippla skärmar. Kör iracing enbart och använder då oculus helt och hållet. Så jag hoppas att VR tar fart utanför simgenren där den har en plats så den inte blir en... 14/11 Både HTC/valve och OR är medvetna om att det här är lite av en beta och att den stora massan inte kommer köpa deras headset. Dom behöver få ut den så att det släpps spel för utan spelen kommer VR aldrig lyckas. PSVR blir lite av ett startskott då VR kom... 14/11 känns som ett ganska saftigt pris för en "ball grej". Nu är dock det min åsikt, jag har svårt att se att VR skulle bli nästa gaming fluga, men vi får väl se- 14/11 Sugen på VR men det lär knappast bli en OR, har mer förtroende för Valve och Sony än jag har för ett företag som ägs av FB. Men för de som köpt och tänker köpa en OR så är det här ju bra nyheter. Hoppas att jag har fel, att FB inte kommer agera som jag... 14/11
Skicka en rättelse