Var: Wang Theatre, Boston, USA

När: 3-10 december

Hur: Streamas på https://www.twitch.tv/dotamajor, https://www.twitch.tv/dotamajor2, https://www.twitch.tv/dotamajor3 och https://www.twitch.tv/dotamajor4

I morgon drar Boston Major igång, den sista stora #Dota 2-turnerningen för i år. Turneringen har, precis som de tidigare Major-turneringerna, en prispott på 3 000 000 dollar som 16 lag får slåss om. Kampen ser den här gången ut att bli riktigt hård med många starka deltagare, speciellt då huvuddelen av turneringen är single elimination. Detta betyder att en förlorad bäst-av-3-match leder till eliminering från turneringen.

Bara bland de direkt inbjudna lagen hittar vi många potentiella turneringsvinnare, med Wings Gaming, Evil Geniuses och OG som alla visat på bra prestationer under de senaste månaderna.

Kinesiska Wings var en av de tippade vinnarna inför The Summit 6, men hade en lite ojämn uppvisning med ovanligt lågt tempo i matcherna och okaraktäristiska outdrafts. Deras trumfkort har alltid varit lagets oförutsägbara picks, något som gör dem svåra att förbereda sig för och ledde dem till vinsten i The International tidigare i år. De ser på förhand ut som en av favoriterna, men det har ju slagit fel förut (The Summit 6 och Manila Major, någon?)

EG och OG är det enda hoppet för oss svenskar, då Alliance (än en gång) inte kvalificerat sig. I EG har vi Ludwig "zai" Wåhlberg, som av många anses vara en av de bästa supportspelarna just nu och i OG den tidigare Alliance-medlemmen Gustav “s4” Magnusson.

OG kom tvåa i The Summit 6 nyligen, vilket bådar gott för Boston Major och en potentiell tredje Major-vinst för laget. Laget dras dock fortfarande med vissa uppenbara problem, såsom s4:s begränsade hero pool och mid-spelaren Anas smått ojämna prestationer under press.

Evil Geniuses finns det egentligen inte så mycket att säga om, de är konstant ett av de bäst presterande lagen, trots flera utbytta lagmedlemmar och nu nyligen även en ny kapten, dansken Andreas Franck "Cr1t-" Nielsen. Han verkar ha kommit in i sin roll bra och tagit med sig många nya idéer, men vissa problem märks fortfarande när det kommer till att reagera på motståndarnas picks. Troligen kan vi förvänta oss en topp-4-placering av laget, om inget oväntat händer.

På den europeiska sidan har vi bland annat Virtus Pro som tog vinsten över OG i The Summit 6, med sin karaktäristiska spelstil med fokus på action och tidiga fighter. Förhoppningsvis kan de hålla uppe detta och ta sig hela vägen till slutet även i Boston Major.

Ej att förglömma är de kinesiska lagen (utöver Wings) som gått lite under radarn för många och för Boston Major har vi alla stora organisationer på plats: Newbee, LGD (ersätter Execration), LGD Forever Young, Ehome, IG Vitalty och Wings. De starkaste här är utan tvekan Newbee, som dominerat i online-turneringar de senaste månaderna och nu får vi se om de kan göra samma sak offline. IG.V och LGD FY har även de potential, men har på grund av passproblem fått ta in ersättare, vilket ofta inte brukar båda för bra prestationer.

Matcherna drar igång imorgon, lördag klockan 16:00 svensk tid där fyra olika matcher kommer spelas parallellt med varandra. Vinsterna här avgör vilka som möts i huvudeventet som startar på måndag, där de toppresterande lagen i varje grupp möter de sämst presterande ur en annan.

Huvudeventet håller på från onsdag till lördag nästa vecka, där alla matcher är bäst av 3 förutom finalen som är bäst av 5. För första gången är det också ett single elimination-format, vilket innebär att förlorarna i varje serie slås ut ur turneringen.

Vilket lag tror/hoppas du vinner? Diskutera gärna i kommentarerna!

Skicka en rättelse