Hur står det egentligen till med ekonomin hos #Crytek? Företaget anklagas åter för att ligga efter med löneutbetalningarna till sina anställda. Anklagelserna förs fram på sociala medier och till spelmedier, och det hävdas att lönerna försenats eller inte betalats ut alls det senaste halvåret.

En person som säger sig vara anställd hos Crysis i Tyskland skriver på Reddit att han/hon inte fått lön på nästan sex månader. Lönerna ska ha försenats förr, men aldrig under så lång tid som nu. Förseningarna ska dessutom gälla samtliga företagets studior, inte bara i Tyskland. Vidare anklagas ledningen för bristande, felaktig eller utebliven information.

Källor ska ha kontaktat Let's Play Video Games med liknande uppgifter. Bulgariska Crysis Black Sea ska brottas med svåra ekonomiska problem och inte ha kunnat betala löner på tre månader. Det sägs också att studion är till salu. Källornas tillförlitlighet ska ha verifierats av siten. En annan källa har vänt sig till Polygon och berättat att lönen uteblivit i två månader, och att den kommit oregelbundet de senaste fem månaderna.

Såvitt känt har Crytek inte bemött anklagelserna.

2014 stod Crytek inför svåra ekonomiska bekymmer, och även då anklagades företaget för sena eller uteblivna löner. Man lyckades undvika konkurs, bland annat genom att ge Amazon tillgång till spelmotorn Cryengine och sälja #Homefront: The Revolution till #Deep Silver. Någon potentiell storsäljare som #Crysis har man såvitt känt inte på gång nu, så frågan är hur man löser den eventuella ekonomiska krisen den här gången.

Crytek slog igenom stort med grafiska underverk som #Far Cry och Crysis i mitten av 00-talet. #Ryse: Son of Rome var visserligen snyggt men infriade inte försäljningsmålen. På sistone har man satsat på VR-spel (#The Climb) och free2play. Återstår att se om man får fart på affärerna igen.

Skicka en rättelse
Star Citizen tar inte in några nya patchar ifrån Cryengine, de skapar allt själv nu. 12/12 Deras motor som är så poppis. Märkligt. 12/12 De har svårt att slåss mot Unreal engine, Epic har lyckats extremt bra med sin motor och det är inte överdrivet många större utvecklare som kör med Cryteks motor. Samt att sedan UE4 så är den gratis att använda. Vet inte hur crytek har gjort men Epic... 12/12 Är nog ingen fara gällande Star Citizen. De har byggt om så mycket av motorn redan så den snarare är deras egen nu mer. 12/12 Känns som dom tar för stora steg, att försöka vara först med VR osv. Kanske chansar för mycket. Dags att tagga ner och fokusera på ett Crysis kanske. Helt makalöst hur man kan vara kvar och jobba när man inte får lön :P. 12/12 Och då menas första Crysis. De andra två var inga höjdare. 12/12 Jag vet inte hur deras avtal ser ut, men låt säga att Crytek går i konkurs, blir uppköpta och rättigheterna till CryEngine går då vidare. CIG har säkerligen ett avtal att använda CryEngine till Star Citizen och kommande DLC, men vad händer om de vill... 12/12 Mindre bra nyhet för Star Citizens framtid, men de kan ju iofs själva mecka vidare med motorn. 12/12 Synd om så vore fallet. Hoppas fortfarande de gör en "riktig" uppföljare till Crysis som jag tyckte var ett helt fantastiskt spel. Och jo - grafiken var ju helt ok (få spel än idag som överträffar det). De andra spelen räknas inte ;-) 12/12 Det är nog lättare sagt än gjort, tyvärr. 12/12