Detta behöver du tänka på när du köper begagnade (spel)prylar.

Tidigare i veckan fick vår skribent Johan Olander sin barndomsdröm stulen efter att tjuvar brutit sig in i hans förråd och tagit stora delar av hans spelsamling. Där fanns flera av de tidiga Nintendo-konsolerna, Sega Mega Drive och Master System samt mängder med spel.

Försäkringsbolaget Folksam sa dock att sakerna var stöldbegärliga och betalar därmed inte ut någon ersättning. I deras villkor står det att de ersätter det faktiska monetära värdet och inte affektionsditot men den här typen av samlingar har även ett högt pengavärde för samlare. Så här skriver de på sin hemsida.

Vi har vissa begränsningar och aktsamhetskrav när det gäller stöld. Bland annat gäller speciella regler för saker som är stöldbegärliga, till exempel kameror och mobiltelefoner. Tänk på att aldrig förvara stöldbegärliga saker till exempel i bilen eller i källarförrådet. Om du har ett inbrottslarm som är kopplat till godkänd larmcentral slipper du självrisken vid inbrott.

Sedan 2003 är det du som köpare som har undersökningskyldighet vid handel av begagnade varor. Det går inte att hävda "god tro" och därmed få behålla sakerna du köpt. Du kan även få böter eller fängelse om det anses att du borde misstänkt eller visste att varan var stulen.

Därför vill vi uppmuntra alla att så här i juletider vara särskilt uppmärksamma på begagnatmarknaden. Om ett pris verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Se också över villkoren i din egen hemförsäkring och ställ frågor kring olika scenarion du kan råka ut för, såsom inbrott i förråd. Det kan finnas risk att dina saker inte är så skyddade som du kanske tror.

En annan intressant grej är att det verkar som att Johan Olander har möjlighet att lösa ut grejerna, d.v.s. om Johan Olander väljer att betala en köpare som var i god tro efter att de sex månaderna passerat så har Johan Olander lagen på sin sida att köp... 18/12 Vad gäller böter och fängelse som Sundelius nämner flyktigt i sin nyhetstext så vore det intressant att veta var någonstans det står om det. Någonstans i brottsbalken får man anta, men var? 18/12 Johan Olander har dock endast SEX MÅNADER på sig att få tag på grejerna igen, innan en ny köpare (eller många köpare) skulle kunna hävda god tro och få behålla sakerna. Det framgår också av paragraf tre. Kolla här: Från paragraf 3: "Kräver ägaren inte... 18/12 Tack för svaret Alienfood. Dock ser jag inget om böterna eller fängelset i lagen, och jag hittar inget om undersökningsplikt heller. Det tycks även visst gå att hävda god tro. Det framgår ju av den andra paragrafens första stycke. Sedan står det i den... 18/12 https://lagen.nu/1986:796 18/12 Hur fan är INTE förråden del av bostaden. Hur kommer det sig att vi har ett område där det är fritt att plocka på sig? Hyresvärden måste väl ha något jävla ansvar. Ursäkta svärorden 18/12 "Sedan 2003 är det du som köpare som har undersökningskyldighet vid handel av begagnade varor. Det går inte att hävda "god tro" och därmed få behålla sakerna du köpt. Du kan även få böter eller fängelse om det anses att du borde misstänkt eller visste... 17/12 Det går att skydda "stödbegärliga varor" (frimärkssamling, päls, silver, smycken) genom en separat tilläggsförsäkring för varje enskilt objekt. 17/12 Fy fan alltså. Lider med samlaren. :-/ Bankvalv härnäst? (Typ under sängen där slagträt också ligger..). 17/12 Bara hålla utkik på Tradera och Blocket nu då. *Gnuggar händerna* 16/12
Skicka en rättelse