Australiens domstol har bötfällt Valve för att deras plattform Steam har brutit mot konsumentköplagen, i och med att de ignorerat kravet på öppet köp under perioden 2011 till 2014.

Det totala vitet hamnar på 20,3 miljoner kronor, vilket är det maximala bötesbeloppet. En av anledningarna till det hårda straffet är att Valve ska ha agerat respektlös mot den australienska lagen.

I ett uttalande från domaren James Edelman till The Sydney Morning Herald ska företaget helt ignorerat att ta råd om den australienska lagen. De ska även struntat i lokala förordningar inom ämnet.

Valve ska till en början erbjudit sig att betala en tolftedel av summan, men det ska ha avfärdats helt av James Edelman som ”inte en riktig summa” och att den ”inte ens skulle ha märkts av” inom företaget.

Beslutet kommer betyda att Valve nu måste ha ett fungerande återbetalningssystem samt att de ska tydligt informera konsumenterna om deras rättigheter på Steams australienska hemsida.

Skicka en rättelse
Varför skulle Valve göra det? Dessutom borde väl folk vara mer irriterade på företag som inte sköter sig än straffet dom får? 20M är ju inget för valve heller, dom förlorar ju mycket mer på att inte vara på en marknad. 31/12 Det vore så underbart om Steam kontrade med 'Hepp, isåfall kliver vi ur australien, alla befintliga konton sägs upp inom en månad". Då hade domaren/personerna bakom detta blivit lynchade. 29/12 Den enda lag vi har som liknar denna är distansköplagen, som ger 14 dagars ångerrätt på distansköp. Den lagstadgade ångerrätten gäller dock inte vid digitala köp...så nej. :) Jag tror dock att det finns ett EU-direktiv som kräver att återförsäljaren inf... 27/12 De viktiga är ju att Valve drabbas så att de tar tag i problemet samt att pengarna kommer samhället till nytta. 27/12 Det svenska slukhålet, menar du. 27/12 Hjälper inte, för lite resurser för det ska vara värt det. Vore i så fall om EU drar igång något. Men bra att steam fixat ett refund system. 27/12 Här kanske det finns chans för Löffe och gänget att dra in lite pengar till den svenska skattekistan också ;) 27/12 och det kvittar för dessa pengar går sällan till mäniskorna drabbade. 27/12 Jag skulle inte bli gladare om jag som enkelt individ om svenska staten fick dessa pengar. De stålarna hamnar alltid där de inte ska hamna. 27/12 Jag som trodde att Steam har ett refund system nu ^^, givetvist, fanns inte när det här inträffade, but still. Och går dom här pengarna till de personer som kände sig butthurt för att dom inte kunde få refund?, eller tar staten allt? ;) 27/12