Det har blivit lite av en internet-legend att skumma igenom tafatta Steam-spel i sökandet efter Frog Fraction 2. Det gick långt att det blev en meme att skriva ”Is this Frog Fractions 2?” i recensionerna på okända spel.

Mysteriet började egentligen efter en förvirrande Kickstarter-kampanj där utvecklaren Jim Crawford antydde att uppflöjaren redan fanns, men att det gömde sig i ett annat spel.

För er som inte hänger med alls kan jag berätta att Frog Fraction är ett till synes vanligt webbläsarbaserat utbildningsspel, vilket såklart visar sig vara så långt ifrån sanningen du kan komma.

Inom några nivåer får du nämligen order av Abraham Lincoln att bege dig ut i rymden för att därifrån utvecklas till ett bullet-hell och senare dömas av en fjäril. Det var kort sagt ett perfekt recept för internetgenerationen – med både bisarra såväl som överraskande inslag.

Efter Kickstartern begav sig genast ett par trogna nät-detektiver ut för att scanna spelvärlden på ledtrådar. Och det tog sin lilla tid.

Två års kombinerat arbete, hela 23 spel med ledtrådar, ett brev från en tidsresande på ett biliotek i Kalifornien till öppnandet av en låda med namnet ”Launch FF2” under julafton. Här har Blizzard lite att lära sig.

Gruppen Game Detectives, som var en av de drivande krafterna för att lösa ARG*:en, listade ut att ett av de 23 spelen vid namn Glittermitten Grove fick en uppdatering samtidigt som lådan öppnades.

Därifrån kunde spelare hitta en dörr som ledde till det mytomspunna Frog Fractions 2. Andra som hade donerat pengar till Kickstartern fick också en Steam-kod till spelet.

*ARG: Alternative reality game

Vad tycker ni, var det värt väntan?

Skicka en rättelse