Inom bara ett par månader får vi veta om spelande kan klassas som idrott.

Nu är ansökan om att inkludera e-sport under Riksidrottsförbundets paraply lämnats in av Svenska e-sportsförbundet. Förbundet startades så sent som i november men har redan 35 föreningar och 2246 medlemmar.

Redan i maj ska Riksidrottsförbundet besluta om huruvida e-sport ska klassas som idrott och mest troligt kommer det räknas som en precisionsidrott, som till exmepl skytte. Svenska e-sportsförbundet lägger dock mycket fokus på fysisk aktivitet utöver spelandet.

– När RF godkänner oss i maj kommer det direkt ge oss ett erkännande. På lång sikt kommer det ge en möjlighet att arbeta med det som blivit åsidosatt länge, som att på riktigt få igång organiserad fysisk aktivitet kopplad till e-sporten. Det skulle vara en viktig insats för folkhälsan, säger Alexander Hallberg, ordförande för Svenska e-sportförbundet, i pressmeddelandet.

Emil "Heaton" Christensen har de senaste åren axlat rollen som ambassadör för e-sportens erkännande och har debatterat detta flitigt i olika sammanhang.

– Jag ser fram mot 2017 som e-sportens år! Vi har kämpat länge för att nå denna punkt och nu är vi här där e-sporten är enorm och en viktig spelare i samhället. Att medlemmarna i Riksidrottsförbundet godkänner oss i maj blir kronan på verket, skriver Christensen i Sveroks pressmeddelande.

Idag kan cirka 50 svenskar livnära sig som e-sportare, några tusen internationellt.

Skicka en rättelse
Jag håller med. För min del får man gärna rensa ut allt stillasittande "idrotter". Alla. 17/01 Och två fel blir inte ett rätt. Jakob Gudiol skrev en lång blogg på ämnet idag. http://traningslara.se/behover-vi-en-definition-pa-idrott/ I den bloggen omnämnder han http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/motionsidrott/idrott_hela-... 17/01 Om man drar tillräckligt fort i han så kan det kallas sport. Allt är relativt. Vulgärpower 09/01 I alla debatter är det viktigt att hålla isär dem, då det är två olika ord. Vad du menar med att det skulle vara viktigare i den här tråden vet jag inte. Att e-sport behöver klassificeras som idrott betyder inte att man inte håller isär orden sport och... 05/01 Du märker ord som vanligt, skoj. I just den här debatten är det viktigt att hålla sport och idrott isär, därav är det bra om man ej använder de som synonymer till varandra. Du kanske ser varför i den här tråden? Sport kan vara idrott, men idrott måste... 04/01 Läs på innan du gör bort dig :) Det finns väldigt bra anledningar till att klassificera det på detta vis, och nej det har inte fungerat bra "förr i tiden". 04/01 Fast där har du ju fel redan i första meningen... Bra jobbat :D Många ord har flera innebörder eller betydelser. Idrott kan som bevisat betyda lite olika. 04/01 jag ger mig in i debatten om jag känner för det oavsett vad du tycker, tack så mycket. 04/01 Du har helt rätt att ord har en innebörd, bravo. Sport och idrott är dock inte synonymer, därför kallas det e-sport, ej e-idrott. E-sport, elektronisk sport. Dvs ett begrepp för tävlingar som spelas på antingen datorer eller på konsol, där man tävlar... 04/01 Inte helt konstigt att folk "hänger upp sig på ord" de har en innebörd och betyder inte precis vad som helst man känner för. Och nepp ser inte e-sport som någon idrott heller lika lite som shack är en idrott. Man hade väl kunnat tävla i 'e-spelande' uta... 04/01