Vi skrev tidigare om vilka spel Steam listade som sina topp 100 bästsäljare för 2016. Nu har även Game Spy Sergey Galyonkin publicerat sin lite mer konkreta lista på vilka spel som sålde bäst förra året.

Eftersom Game Spy inte har tillgång till Valves försäljningssiffror har de istället tittat på ägarskap av spel och därifrån kunnat estimera en siffra. De har heller inte räknat in DLC och mikrotransaktioner i sin statistik. Spel såsom Dota 2 dyker därför inte ens upp på listan.

Även om statistiken inte är helt hundra, som Galyonkin även erkänner på sin hemsida, är det ändå intressant att se vilka spel som människor köpte under året.

Några särskilt intressanta punkter var:

  • Civilization VI kommer på förstaplats med en estimerad försäljningssiffra på 716,5 miljoner kronor, vilket om något bekräftar trenden på att strategispel har gjort en comeback.

Två andra intressanta trender i Galyonkins analys var:

  • Att vi spelar allt mer indiespel, särskilt under sommar- och vinterrean, men att vi då spelar dem under kortare perioder.

  • Han antyder också på att survivalcraft-eran av indiespel börjar närma sitt slut, och att 2016 dominerades av allt fler strategifokuserade spel. Till exempel: Stardew Valley, RimWorld, Factorio, Planet Coaster, Slime Rancher, Scrap Mechanic och Youtubers Life.

Skicka en rättelse
Fair enough, men min anekdot har iaf lite vikt bakom sig, 6 mil nya accs är säkert fuskare som blev bannade och som sedan köpte nya acc, och folk som skaffar smurf acc. Så klart kom det nya spelare men tvivlar att det är majoriteten. 08/01 Tro mig, jag försökte resonera med dem men de försökte alltid bara hitta anledningar till att fuska, t.ex. en i motståndarlaget gör något suspicious, grabbarba skriker "FUSK" och BAM dem sätter på och blir bannade inte långt efter. Löjligt i know, tack... 08/01 Det skulle vara kul att se intäkter för dlc och ingame-köp också. Jag har lagt 300kr på nycklar i Rocket league =D aah vad skönt att kunna lätta sitt hjärta, det finns inga andra jag kan berätta det för. 08/01 Tvivlar på att "nästan alla" cs spelare har fuskat någongång. Du kan inte använda anekdoter som fakta, jag känner inte en enda person som har fuskat men det betyder inte att ingen fuskar heller. Men om du känner 8 personer som fuskar så undrar jag verkl... 07/01 Om du har 10 vänner som fuskar i spel bör du fråga dem om det verkligen är så kul? Det är ungefär lika illa som att filma i fotboll och bör vara livstids avstängning plus böter på någon miljon. 07/01 Nä, jag ser inte heller något problem i att Valve bannar folk ^^ 07/01 Det är nog snarare smurfkonton :p Edit: och en del som har blivit bannade också 07/01 Nu är det väl inte att Valve bannar folk som är problemet, utan communityn tycker ju tvärtom, att det bannas för lite. 07/01 Jag känner ca 10 pers som spelar/spelade cs och ca 8 av dem har fuskat och blivit bannade och sedan köpt nya accs. Nästan alla cs spelare hat fuskat nån gång och blivit bannade och sedan köpt nytt acc. Några av mina vänner har haft ca 5 accs och jag öve... 07/01 Vilket betyder att Valve tjänar pengar på att banna=WIN 07/01