Google translate hällde bensin på elden efter misstolkat Hitler-skämt.

I går vid lunchtid blev svenska PC Gamer utsatta för en botattack från Polen, något som resulterade i att sajten låg nere i nästan 24 timmar. Orsaken tros ha varit ett försök att komma åt gratiskoder för spelet #World of Tanks som delats ut till läsare.

Redan här kunde historien ha fått ett slut, om inte chefredaktör Thomas Petersson hade valt att skriva en uppdatering om händelsen på PC Gamers Facebook-sida som blev gravt misstolkat när det översattes av Google Translate. Originalet löd så här:

Om Hitler nu ändå skulle invadera Polen, kunde han inte åtminstone ta hand om de där bottarna då?

Efter att ha tagit en tur i översättningsundret som är Google Translate tog meddelandet en mer försmädlig ton. Vem vet hur meddelandet såg ut när det översattes till polska, men det mottogs inte särskilt väl.

If Hitler now would still invade Poland, he could not at least take care of those lived were then?

Det hela spårade minst sagt ur och PC Gamers Facebook-sida blev nedskriven av hat och hot från polacker som tagit mycket illa vid sig av det översatta meddelandet. De hatiska kommentarerna växte i antal vilket ledde till att Thomas publicerade en ursäkt riktad till dem som upplevt ursprungliga meddelandet som olämpligt.

Varför tror du reaktionen på meddelandet blev så stark?

– Med tanke på hur Google translate översatte texten är det inte konstigt alls. Polen har varit hårt ansatta i europeiska konflikter och Sverige deltog som bekant inte i Andra världskriget. När så en svensk fäller en kommentar om kriget som polska läsare tror är djupt kränkande hade det varit märkligt om de inte reagerade. Kombinera den redan från början obefintliga källkritik folk idkar på nätet med vad du tror är en spottloska i ansiktet och du har en veritabel skitstorm. Det blir onekligen lite ”Don’t mention the war” av Monty Python över det. Man ska kunna skoja om allt, men man väljer så klart sina tillfällen. Hade jag vetat att en gravt felöversatt text om kriget skulle dyka upp på en polsk sajt hade jag självfallet valt mina ord annorlunda, säger Thomas Petersson.

Vad tänkte du när du insåg att kommentarerna började flöda in?

– Att det var väldigt konstigt. Hur bra och trevliga vi än är kan jag inte säga att vi normalt sett har särskilt många läsare från Polen. När vi började få meddelanden om att vi var fascister och att flera läsare ville idka sexuella relationer med mig i obekväma positioner, kändes det lite random. När vi sedan fick veta att en översatt text hade dykt upp på ett polskt diskussionsforum av något slag blev det direkt mer logiskt. Det här blev en hel hönsgård av en fjäder, men jag förstår dem som sagt. Jag kan bara uppmana alla att tänka en extra vända. När man ser något som ser märkligt ut är det ganska ofta inte sant. Vi kan bara be om ursäkt å Googles vägnar, säger Tomas Petersson.

Skicka en rättelse
Världskrigen var inte direkt igår. Kanske dags vi kan gå vidare och se dem i ett lite lättare ljus nu när nästan ingen som levde då finns kvar? 19/01 Man ska kunna skämta om allt. Tål man inte skämtet finns alltid lättkränkhetsrapporten (https://www.google.se/search?q=l%C3%A4ttkr%C3%A4nkthet+rapport&espv=2&biw=1920&bih=990&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj6gOClvsfRAhXBHpoKHTcXApwQ_AUIBigB#imgrc=... 16/01 Självklart är det skillnad på var man drar ett skämt. Jag menar det givetvis inte som att "gömma" det för dem. På samma sätt som man kan använda en mycket friare humor mellan nära vänner, på samma sätt är en viss typ av skämt givetvis mer gångbara i vis... 16/01 Menar du att du lägger ut något publikt för världen att se och sen försvarar det med att "Det var alltså inte ämnat åt dem..."? Ser du inte heller problematiken att någon som representerar ett större företag förknippar varumärket med Hitler? Hade du rös... 16/01 Jag tror snarare att det är tvärtom. När och var man ska skämta om vad kan diskuteras, men som du kanske eller kanske inte läst hamnade inlägget i Polen av en extrem fluke. Det hade inte ens lyckats om man försökt planera det. Det var alltså inte ämnat... 16/01 Jag och många andra håller med dig till fullo, jag är nog en av de jag känner med minst "PK"-humor/städad humor men det är en stooooor skillnad att skämta om något som privatperson och som chefredaktör på en officiell fb-sida. Väldigt oproffsigt och ofi... 16/01 Inget är för heligt för att man inte kan skämta om det. Det ger perspektiv på tillvaron. 16/01 Det hela mynnar ju ut till att det är okej så länge ingen tar illa upp. Lite som att du får köra så fort du vill, ha sex var du vill eller dricka alkohol var du vill så länge ingen ser och bryr sig att du gör det. Hade Thomas sagt det i slutet sällskap... 16/01 "Mobbning, personliga angrepp och direkta hot", är egentligen bara etiketter på olika grader av samma sak. Tillsammans med "skämt är de alla verbala uttryck som kan göra någon illa berörd. Jag tycker också att man borde kunna skämta om det mesta, men... 16/01 Captain hindsight? Det är inte första gången någonting som detta händer, men vissa behöver lära sig av sina egna misstag för att förstå... Du jämför sen även äpplen med apelsiner. Många stora bloggare idag använder sig av social media coacher just för... 16/01