Det vore ju tråkigt om spelutvecklare klassades som krigsförbrytare.

Du har precis blivit tilltufsad i ett actionspel och det räcker inte med att huka dig en stund för att få tillbaka hälsan. Vad gör du då? Du tittar såkart efter en liten vit låda med ett rött kors på som på magiskt vis helar dig till stridsdugligt skick. Gamers har blivit programmerade till detta i decennier. Synd bara att det bryter mot Genèvekonventionerna.

Det blev indieutvecklaren bakom #Prison Architect varse om när de fick ett brev från Röda Korset. Det uppmärksammade att deras hälsolådor bryter nämnda konventioner och därmed även brittisk lag. Ett rött kors mot vit bakgrund är en internationellt skyddad symbol och är därför inte fri att använda i till exempel spel. I brevet de fick stod det bland annat följande:

If the red cross emblem or similar signs are used for other purposes, no matter how beneficial or inconsequential they may seem, the special significance of the emblem will be diminished. The red cross emblem or similar designs are not general signs of ambulances, health care, first aid, the nursing or medical profession, or similar matters. Moreover, they are not signs to be used for commercial purposes, such as for advertising campaigns or on products.

Två av personerna på #Introversion, däribland spelets designer, pratar om deras reaktion när de fick brevet och även om de var snabba att korrigera den röda färgen till en grön är de inte helt nöjda. Även vi på FZ har fått ett brev från Röda Korset då vi använt ett rött kors i ett fiktivt sjukintyg inför The Witcher 3-lanseringen.

Skicka en rättelse
Röda Korsets juridiska avdelning är väldigt sällan involverade i deras hjälpinsatser, så detta kommer inte till någons skada. 21/01 Härligt att det finns inga behövande i världen så Röda Korset kan börja fokusera på andra akuta ärende som att jag spelutvecklare och sånt!!!!!! 20/01 Jasså din mormor tjänstgjorde? Ja då är ju korruptionsanklagelserna och domarna helt falska! Helylle organisation... Det är lite som att säga att fienden ser dig med ett rött kors och tänker "De där jävlarna är med i tv-spel. Skjut honom!" 19/01 Hur... "defekt i skallen" är då de som slutar donera pengar för att den mottagande sidan har rätt i ett ärende? Ta gärna och sluta trolla om att du ens donerar pengar - alternativt, försök förstå vad detta handlar om. 18/01 Alltså hade jag vart i en krigszon eller nåt å det hade kommit en röda korset bil å jag va skadad hade man ju tänkt "åh nice, healthpack!" å sprungit dit. Är det inte det dom vill?? 18/01 Får jag skriva + på miniräknaren? 18/01 Bennii då kommer säkert Schweiz och klagar på att de tagit deras flagga 18/01 Palla läsa på. Internet är till för flaming, inte fakta! RAARGH! 18/01 Jag gjorde lumpen som sjukvårdsgruppchef. Med röda kors-armbindeln på var vi inte längre stridande, och under Genèvekonventionens skydd kunde vi ta hand om sårade och döda. Likaså fältsjukhuset, och transporter dit. Det finns tyvärr ett otal exempel på... 18/01 Pengahungriga gamar. Så jävla mycket onödigt gnäll från en organisation som definitivt borde rikta sitt fokus åt annat håll. 18/01