John Carmack lämnade #Id Software i slutet av 2013, för att istället arbeta med Oculus Rift. #Zenimax, som äger Id Software, anklagade sedan honom för stöld, vilket senare ledde till att de stämde Oculus och ägarna Facebook. Mer information om härvan hittar du i vår artikel.

Nu har ärendet nått domstol där Zenimax hoppas att en jury ska döma att Facebook till att betala 2 miljarder dollar i kompensation samt 2 miljarder dollar i skadeståndsersättning. Vilket översatt i svenska pengar blir svindlande 35 miljarder kronor.

Zenimax argumenterar för att Oculus-grundaren Palmer Luckey är en hobbyanvändare, inte en mjukvaruexpert, vilket innebär att utvecklingen av Oculus Rift istället drivits av andra på företaget. I mejlkonversationer mellan Oculus ingenjörer och Carmack tycker Zenimax att det finns tydliga bevis på att Carmacks bidrag har varit central för utvecklingen av tekniken. Bidrag som Carmack i sin tur ska ha plockat från Rage VR och Doom 3 BFG Edition.

Oculus menar istället att Zenimax aldrig varit intresserade av VR eller sina egna företagshemligheter, samt att de är avundsjuka, arga och förödmjukade. Zenimax ska ha kallat Oculus för clowner och hävdat att Rift är korkad.

Som du ser handlar det om ett komplicerat och infekterat bråk om väldigt mycket pengar. För att lära dig ännu mer rekommenderar vi vidare läsning i en grundlig genomgång hos Polygon.

Skicka en rättelse
Tack, nu skäms jag. Det låter bättre :). Tack igen. 28/01 Oculus och pappa Facebook försökte göra VR till en sluten och låst marknad. Om det inte vore för Valve kanske dom hade lyckats. Valve hjälpte dom en massa och gav bort teknik och vad gjorde dom? Tog med sig allt det till Facebook och använde det emot... 28/01 Ja, jag ska väl inte säga för mycket, men jag tycker Zenimax såg sin chans att komma åt facebook, så det hela i mitt tycke handlar om odräglighet för att få pengar, och inte bara det, dom såg väl förmodligen denna chans precis innan John Carmack skulle... 28/01 Oculus motargument känns nästan som ett erkännande då de i stort sett säger "De använde inte tekniken så de får skylla sig själva". 28/01 Jovisst, men sen är de ju skillnad på kod och kod och antal nedlagda timmar. Vi vet alla all Carmack är ett geni, om han lagt ner tusentals timmar så är de inget man replikerar nästa dag på nya jobbet.. 28/01 "Zenimax ska ha kallat Oculus för clowner och hävdat att Rift är korkad." Passande att det kommer från clownerna på Zenimax. 28/01 Nja bara om det är avtalat så, men det är vanligt inom mjukvarubranschen. Jag har ett sånt avtal med min arbetsgivare, men det rör bara kod. Om jag hittar på nåt på jobbet kan jag ju replikera det hemma om det skulle behövas. Koden är ju rätt värdelös... 28/01 Hoppas på Zenimax. 27/01 2 miljarder dollar är vad Facebook betalade när dom köpte upp Oculus så någon annan har redan gjort en värdering av tekniken åt dom (och betalat det dessutom). Låter lite väl mycket önsketänkade med att få det dubbla men man får väl sikta högt och sen... 27/01 Varför? Dom har ju presenterar ett bra case? 27/01