Att vissa utvecklare på Steam skulle bete sig illa kanske inte kommer som en förvåning. Steam är för tillfället lite av ett vilda västern där nästan vem som helst kan ladda upp sin polerade bajskorv och lura av folk pengarna. Även då plattformen är långt ifrån perfekt har Valve tagit ett par åtgärder för att stoppa kvacksalvare.

Nyligen annonserade Valve att de kommer avsluta deras samarbete med Platformica-utvecklaren Lunyov Artem Pavlovych. Detta efter att personen ska ha skapat ett flertal konton på tjänsten och gett sig själv positiva recensioner. Ett agerande som, enligt Valve, bryter mot deras review policy.

Nu har Pavlovych även uttalat sig om beslutet. I inlägget erkänner han brottet och säger att han förtjänade det.

Yes, I actually wrote a few reviews for Platformica in October 2016 and I'm really blame. I’m worked 2 years on my three games and.....half day...games removed. I deserve it.

Valve upptäckte däremot inte fulheterna själva, utan det var tack vare användarna rättvisan segrade. Enligt Kotaku ska ett flertal ha anmält utvecklaren för att göra fejkade recensioner. En de mer kritiska konsumenterna ska även ha hamnat i en twist med utvecklaren efter att denne ska ha postat ett screenshot på en bugg i spelet. Enligt användaren ska bilden därefter ha blivit rapporterad av Pavlovych att den bryter mot Steams användarvillkor.

Trots dramat är falska recensioner inget ovanligt. Desto mer ovanligt är att Valve faktiskt gör något för att stoppa dessa spelutvecklare. Inte sällan kan spel ligga uppe i flera månader utan att något händer.

Vad tycker ni, är det upp till spelutvecklarna eller Valve att sköta sig bättre?

Skicka en rättelse
Han kunde ju åtminstone bett sina polare göra det? Luffaren får skylla sig själv. 30/01 Nej det har jag inte missat men jag har personligen inga problem med det alls. Det är inte meningen att Greenlight ska vara det enda filtret och det finns gott om utrymme för förbättring. Men det finns recensioner, curators, forum, rekommendationer osv.... 30/01 Du har missat den drös av "indie" spel som släpptes under 2016? Det är en enorm mängd asset-flips och rent utav ruttna spel som släppts, många av dom genom Greenlight. Så att använda det som ett argument för ett fungerande filter funkar inte riktigt i... 30/01 Jag håller inte alls med. Det finns redan Greenlight som ett filter. Det är bättre om Steam bygger vidare på det. Det finns något fint med att Steam är en öppen och fri marknad för spel. Du kan köpa dig Unity, lära dig utveckla och släppa ditt spel på... 30/01 Jag är inte insatt i det exakta händelseförloppet i det här fallet, men i bulk så fyller användarrecensioner ett syfte (dvs om 9000 av 10000 säger att ett spel är bra så är chanserna goda att spelet är det). Försöker man som utvecklare att manipulera... 30/01 Trumps version av seriösa nyheter: http://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-huset-om-publiken-vi-gav-alternativa-fakta/ 30/01 Alternativa vadå? Vad har jag missat för meme? :/ 30/01 Haha.. Att det ens är möjligt att lura folk att köpa sånt där skit xD. Knappt värt att kalla spel till namnet. 30/01 Synd på ett så bra namn... 30/01 Lol, "alternativa spelutvecklare". Bra gjort Steam :) 30/01