I natt dömde en domstol i Dallas virtual reality-skaparna #Oculus VR att betala 500 miljoner dollar (drygt 4,3 miljarder kronor) i böter till #Zenimax för avtalsbrott, rapporterar Polygon.

Oculus-grundaren Palmer Luckey och förra VD:n Brendan Iribe bedöms ha överträtt ett så kallat NDA-avtal (non-disclosure agreement, ett juridiskt dokument som stipulerar vad som får sägas och inte om en specifik produkt), och därför döms de båda samt företaget att betala sammanlagt 500 miljoner dollar till Zenimax. Däremot frias Facebook-ägda Oculus från att ha förskingrat företagshemligheter från Zenimax, vilket den senare har skett.

Zenimax ville ha 4 miljarder dollar, eller 35 miljarder kronor, i ersättning från Oculus.

Oculus VR-headset Rift är upphovet till bråket.

Kort efter domen sa Zenimax att man kan komma att försöka stoppa försäljningen av Oculus VR-headset Rift, åtminstone tillfälligt. Zenimax VD och styrelseledemot sa så här till Polygon:

– Teknologi är kärnan i vår verksamhet och vi ser allvarligt på stöld av våra immateriella rättigheter. Vi uppskattar juryns beslut, och ersättningen på en halv miljard dollar för de skador dessa seriösa överträdelser åsamkat.

Oculus sa att man planerar att överklaga domen.

– Kärnan i det här fallet är om Oculus stal Zenimax affärshemligheter, och där dömde juryn till vår fördel, sa en talesperson för företaget skriver Polygon. Givetvis är vi besvikna med ett par andra aspekter av dagens domslut, men vi låter oss inte avskräckas. Oculus produkter är byggda av Oculus teknologi. Vi har samma engagemang för att göra VR framgångsrikt, och hela teamet kommer fortsätta arbeta som de gjort från dag ett – utveckla VR-teknik som förändrar hur folk interagerar och kommunicerar.

Amerikanska Zenimax, som äger #Id Software, #Fallout-studion #Bethesda och #Dishonored-kodarna #Arkane, menar att Oculus stulit teknik och kunnande för att bygga VR-headsetet Oculus Rift. Man hävdar att Oculus, med den unge grundaren Palmer Luckey i spetsen, inte har resurser att själva ta fram Rift.

Vidare hävdar man att John Carmack, kodargeniet bakom #Doom och #Quake, ska ha tagit med sig företagshemligheter när han lämnade Zenimax-ägda #Id Software för att bli teknikansvarig hos Oculus i augusti 2013. Carmack ska ha erkänt delar av detta i domstolen, men han döms alltså inte för det, åtminstone inte nu.

Skicka en rättelse