Det blir billigare att leva i Nintendos uppkopplade värld med Switch.

Nintendo har inte direkt varit kända för de mest funktionsspäckade onlineupplevelserna när det gäller företagets spelkonsoler. Till skillnad från största rivalerna #Microsoft och #Sony har #Nintendo inte använt en prenumerationsbaserad onlinetjänst för Wii eller Wii U. Men det blir ändring på det med Switch.

Tjänsten, som blir tillgänglig i och med konsolens lansering den 3 mars, blir kostnadsfri under en provperiod innan den börjar kosta pengar till hösten.

Exakt vad kostnaden för tjänsten blir avslöjades inte under Nintendos stora avtäckande av Switch, men nu har företagets VD Tatsumi Kimishima avslöjat prisbilden i en intervju med tidskriften Nikkei Asian Review. Priset för ett års medlemskap ska hamna mellan 2000-3000 yen, vilket motsvarar cirka 17,60 till 26,40 dollar.

Detta kan antas bli avrundat uppåt till 20 eller 30 dollar, vilket kan bli mindre än hälften av vad Xbox Live Gold eller PSN+ kostar. De svenska priserna bör alltså hamna någonstans kring 200–300 kronor per år.

Utöver priset kommer Nintendos onlinetjänst att skilja sig från konkurrenterna även när det gäller vilken typ av innehåll och funktioner spelaren får tillgång till. Kommunikation med andra spelare och match-making i flerspelarlägen ska exempelvis till stor del skötas via mobila appar, något som sannolikt beror på att hörlurskontakten på Switch-enheten inte kan användas om konsolen är dockad och ansluten till tv:n. Prenumeranter får även tillgång till gratisspel varje månad, men till skillnad från PSN+ och Xbox Live Gold byts dessa ut till nästa månad. Spelaren bygger alltså inte på ett allt växande spelbibliotek, vilket kanske delvis förklarar det lägre priset.

Det ser inte ut som att Nintendo tvingar alla utvecklare att använda deras onlinetjänst eller mobilappar, Capcoms nedladdningsbara titel Ultra Street Fighter II: The Final Challengers ska exempelvis erbjuda matchmaking i spelets menyer, men det är oklart om du måste vara betalande prenumerant för att kunna använda detta läge när tjänstens provperiod tar slut.

Skicka en rättelse
Egna erfarenheter. Ett tag hade jag både PS4 och WiiU och tillbehören samt spelen var lika dyra till båda systemen. 06/02 Vad baserar du detta på? De har väl i princip alltid varit billigast med ALLT jämfört med konkurrenterna? 03/02 Tack, jag var lite osäker på hur man skulle kunna förtydliga det som borde vara uppenbart för de flesta. :) 02/02 Kan du ge ett exempel på där det är obligatoriskt att betala för att kuna spela alla spel online på PC? Jag betalar inte en krona för att kunna spela ett enda pc spel online! De spel jag köper via steam eller origin kostar inget extra för att spela onli... 02/02 Det finns drösvis med tjänster som du får betala via pc med... Samt att han sa att uppkopplingen var gratis. 02/02 Nintendos stora fördel vs PS4 och XO är ju att det varit gratis att spela online och konsolen (Wii U/Switch) är ju dessutom klenare. Varför vill dom börja ta betalt, det är ju inget spelarna efterfrågar, det gör ju att många drar sig att förnya efter... 02/02 300 spänn för en mobilapp känns värt. 02/02 Och med uppkopplingen får jag tillgång till resten av världen via internet. Ingår det också i Switch? Jag ska ringa till min ISP och ifrågasätta varför jag betalar dem pengar för uppkoppling då jag redan betalar för hushållets el. 02/02 Med tanke på hur löjligt mycket mindre utbud och mängd tjänster de har så måste de självklart ta mindre betalt... 02/02 Gratis och gratis, du betalar väl för uppkoppling. 02/02