Ny generations processorer och grafikkort på ingång.

Bland entusiastiska pc-spelare fanns det en tid då det debatterade friskt i hårdvaruinriktade forum om vilka processorer och grafikkort som var den absolut bästa kombinationen för seriöst spelande. AMD kontra Intel på processorfronten, Nvidia kontra 3Dfx och dåvarande ATI på grafikkortsfronten. Tyvärr tappade AMD helt fotfäste på processormarknaden, och ärkerivalen Nvidia har haft större framgångar på grafikkortsmarknaden de senare åren.

AMD har dock nya generationer på gång inom kort i form av processorfamiljen Ryzen och nya grafikkortsgenerationen Vega. Det första halvåret ser ut att bli fullsmockat för AMD då de första grafikkorten baserade på Vega-generationen ska lanseras under andra kvartalet i år, med juni som en trolig lanseringsmånad.

Vega är byggd för råprestanda och kommer slåss direkt med Nvidias vassaste kämpar som Geforce GTX 1080. Enligt AMD själva ska korten knäppa just GTX 1080 på näsan prestandamässigt, och detta ska Vega-kretsarna bland annat åstadkomma tack vare högpresterande minneskretsar av typen HBM2. Det ska också bli intressant att se om Vega får slåss mot GTX 1080 i fred eller om Nvidia hinner släppa den förväntade uppgraderingen Geforce GTX 1080 Ti som en kontring till AMD:s offensiv.

Årets andra stora nyhet är Ryzen som bygger på den helt nya processorarkitekturen ZEN, uppföljaren till den misslyckade föregångaren Bulldozer. Om man ska tro på prestandatester som läckt ut i förväg kommer Intels processorfamiljer Core i5 och i7 att få seriös konkurrens. De första Ryzen-modellerna ska nå marknaden i början av mars.

Att komponentmarknadens giganter återigen får seriös konkurrens skulle gagna oss konsumenter så vi kan inte mer än hoppas på att läckta prestandaresultat och AMD:s förhandsskryt faktiskt stämmer.

Skicka en rättelse