Spelkoderna ska knytas till Nvidias hårdvara.

Hårdvaruleverantörer har under många års tid erbjudit kunder spelkoder som ett lockande säljargument för att köpa företagets senaste produkter. Ett sådant segment där strategin nyttjas är grafikkortsmarknaden där bland annat Nvidia bjuder kunder på titlar som är heta för tillfället vid köp av nytt grafikkort.

Det är dock inte alltid som kunderna är intresserade av just dessa spel och kan då sälja vidare kodnyckeln för spelet till vänner eller på öppna marknadsplatser. Det verkar som att Nvidia har tröttnat på dessa tilltag då företaget numera kontrollerar att spelaren faktiskt använder företagets grafikkort.

När detta först presenterades verkade det som att Nvidias mjukvara Geforce Experience skulle läsa av de specifika grafikkortens serienummer, men i efterhand har det visat sig att det handlar om en mer generell kontrollmekanism. Mjukvaran kontrollerar om du har ett grafikkort i aktuell produktserie som spelkoderna gäller för, exempelvis Geforce GTX 10-serien.

Det innebär alltså att du endast behöver ha ett giltigt grafikkort i den dator som du låser upp spelkoden på. När detta väl är gjort är spelet tillagt i din lista och fritt att använda på vilka datorsystem du vill. Den här förändringen följer en rad olika problem där kampanjkoder har utnyttjats för att få tillgång till spel utan att köpa tillhörande hårdvara.

I fjol tvingades exempelvis Microsoft dra tillbaks en kampanj för Gears of War 4 efter att Amazon-kunder beställt Geforce GTX 1070-kort, aktiverat koden från Amazon och sedan avbeställt grafikkorten. Med den nya förändringen måste kunderna aktivera koden i Geforce Experience-mjukvaran, som kontrollerar installerad hårdvara, och först efter detta får kunden tillgång till koden för Steam, Windows Store eller den marknadsplats det än må gälla.

De nya villkoren går att läsa på informationssidan för Nvidias senaste spelpaket som inkluderar For Honor och Ghost Recon: Wildlands som ingår vid köp av Geforce GTX 1080 och GTX 1070.

Skicka en rättelse
Så spelen slutar att fungera om man uppgraderar sin burk? Säg från 1080 till 1190 05/02 I regret nothing! 03/02 Tycker Geforce ska hålla sig till sina egna avtal innan de ska hitta på nytt skit. Fick en en spel kod som var 3 i 1 när jag köpte ett Geforce 760. När jag ville aktivera den några månader senare (var inte så intresserad av spelen) så var koden inte akt... 03/02 " Med den nya förändringen måste kunderna aktivera koden i Geforce Experience-mjukvaran, som kontrollerar installerad hårdvara, och först efter detta får kunden tillgång till koden för Steam, Windows Store eller den marknadsplats det än må gälla." Men..... 03/02 Brukar sälja spelen över G2A för en hyfsad penning. 03/02 Eftersom jag ofta kör SLI eller CF brukar jag ge bort några koder till min syster eller vänner. Rätt surt att det ska bli skit av det hela. 03/02 Så har jag fått mina gratisspel med Nvidiaköpen. Trodde det var en standard överallt :/ 03/02 reactor online, sensors online, weapons online , all systems nominal, ambient temperature 34.66 degrees. Local time 2420 GST. THREAD DERAILED succesfully. Vilka tider... Men ja, trist att koder är låsta till korten med så går det när alla hustlar. 03/02 Absolut, men när jag köper grafikkort så köper jag det jag vill ha, inte pga att en spelkod följer med eller inte. Hade priset varit lägre på kortet så är ju det bara bonus, har svårt att tänka mig att någon väljer ett annat kort pga att det följer med... 03/02 Tror inte spelen kostar något innan dom aktiverats, sen lär ju mängdrabatten var rätt rejäl. =) 03/02