Tar in spel från utvecklare som inte kan ta sig in i USA.

En av de första exekutiva lagändringarna som Donald Trump införde efter att ha tillträtt som USA:s 45:e president var att stänga ute medborgare från sju muslimska nationer från att resa in i landet. Lagändringen har kritiserats internationellt av såväl politiska ledare som spelutvecklare.

Under mars månad hålls spelutvecklarkonferensen Game Developers Conference (GDC) i San Francisco och lagändringen har inneburit att utvecklare från de bannlysta nationerna har ställt in sina resor och medverkan under konferensen. Spelutgivaren Devolver Digital, som bland annat är kända för spel som Hotline Miami och The Talos Principle, är sympatiska med sina utländska kollegor och ska därför representera deras speltitlar under konferensen.

Spelen från de utestängda utvecklarna samlas under ett initiativ som företaget kallar Devolver Underground. Intresserade utvecklare kan anmäla sina spel till Devolver Digital och företaget ska sedan visa upp dessa titlar nära det egna utrymmet på konferensen. GDC är den största enskilda möjligheten för små utvecklare att nå ut till tusentals industrikontakter och knyta affärskontakter, och många kända spel från indie-scenen har träffat sina utgivare och blivit upptäckta hos spelpubliken under just GDC.

Devolver Digital är inte ensamma om att stöda de som drabbats av Trumps inreseförbud. GDC-organisationen har själva lovat att erbjuda pengarna tillbaks för resekostnader och anmälningsavgift för alla som inte kan deltaga på grund av förbudet. Spelutvecklaren Vlambeer har lovat att alla intäkter från företagets spel under ett dygns tid ska gå till gruppen Civil Liberties Union som kämpar för att häva Trumps inreseförbud.

Detta följer en rad protester från spelindustrin, där bland annat välrenommerande spelstudion Insomniac Games gått ut med en svidande protest i videoform. Med tanke på att spelutvecklare i regel rekryterar talang över nationsgränser lär fler exempel på civila protester följa under månaderna som kommer.

Skicka en rättelse
Inte så mycket trollande med andra ord då mig veterligen var det inget inreseförbud för produkter. Men man får väl tacka Trump som helt enkelt har gjort folk upprörda nog att göra något annars lär man väl knappt sett någon bry sig om utvecklare från des... 04/02 Det största problemet var ju för folk som hade dubbla medborgarskap, tex exil iranier. Dock har ju det förbudet försvunnit nu. Det skulle slå rätt hårt mot många företag samt inom forskning. 04/02 Det är väl oavsett en bra nyhet att Devolver erbjuder sig att hjälpa sina kollegor i branschen att synas på mässan. Sedan kan jag inte förstå hur det är det minsta relevant för hur många som faktiskt arbetar med spel från dessa länder? Vad har det betyd... 04/02 FZ får helt enkelt göra slag i saken och börja rapportera mer om spel ifrån Mellanöstern, så att vissa av oss inte behöver vara så fördomsfulla! :D 04/02 Tack, men nej tack till den diskussionen. 04/02 Jasså, verkligen. Hittade du många i Jemen eller? Möjligtvis 10 personer av 24 miljoner som sitter hemma och knåpar på något. Men en seriös studio? Skulle vara roligt att veta hur många som besökte GDC förra året från Irak, Iran, Syrien etc. Detta är... 04/02 Det enda landet av dom 7 på listan som jag inte hittar utvecklare ifrån är Somalia. I dom andra 6 finns det antingen enskilda utvecklare eller egna studios. GDC handlar inte om att visa upp nya spel. Det är i första hand en branschkonferens för spelutve... 04/02 Den här borde nästan vara "pinnad" högst upp i varje tråd som ens nuddar politik här på FZ. Så otroligt bra sammanfattat! 04/02 Nej, mer sunt förnuft än fördomar skulle jag säga. Att tro att dessa sju U-länder skulle ha några spelutvecklare, med aktuella spel, visar bara på att man är mer naiv än fördomsfri. Det skulle på sin höjd vara Iran, där ett halvdussin spel har gjorts.... 04/02 Du mailade oss, så jag svarade via mail. Men vi kan ta det öppet också. --- Det hade varit censur om du var ett medium (tidning, site, radioprogram...) och FZ var ett statligt organ som styrde ditt innehåll. Men du är privatperson och skriver i ett foru... 04/02