En av de första exekutiva lagändringarna som Donald Trump införde efter att ha tillträtt som USA:s 45:e president var att stänga ute medborgare från sju muslimska nationer från att resa in i landet. Lagändringen har kritiserats internationellt av såväl politiska ledare som spelutvecklare.
Under mars månad hålls spelutvecklarkonferensen Game Developers Conference (GDC) i San Francisco och lagändringen har inneburit att utvecklare från de bannlysta nationerna har ställt in sina resor och medverkan under konferensen. Spelutgivaren Devolver Digital, som bland annat är kända för spel som Hotline Miami och The Talos Principle, är sympatiska med sina utländska kollegor och ska därför representera deras speltitlar under konferensen.
Spelen från de utestängda utvecklarna samlas under ett initiativ som företaget kallar Devolver Underground. Intresserade utvecklare kan anmäla sina spel till Devolver Digital och företaget ska sedan visa upp dessa titlar nära det egna utrymmet på konferensen. GDC är den största enskilda möjligheten för små utvecklare att nå ut till tusentals industrikontakter och knyta affärskontakter, och många kända spel från indie-scenen har träffat sina utgivare och blivit upptäckta hos spelpubliken under just GDC.
Devolver Digital är inte ensamma om att stöda de som drabbats av Trumps inreseförbud. GDC-organisationen har själva lovat att erbjuda pengarna tillbaks för resekostnader och anmälningsavgift för alla som inte kan deltaga på grund av förbudet. Spelutvecklaren Vlambeer har lovat att alla intäkter från företagets spel under ett dygns tid ska gå till gruppen Civil Liberties Union som kämpar för att häva Trumps inreseförbud.
Detta följer en rad protester från spelindustrin, där bland annat välrenommerande spelstudion Insomniac Games gått ut med en svidande protest i videoform. Med tanke på att spelutvecklare i regel rekryterar talang över nationsgränser lär fler exempel på civila protester följa under månaderna som kommer.