Det investeras friskt i Double Fines uppföljare.

Psychonauts 2, uppföljaren till det stundtals psykedeliska plattformsäventyret från Double Fine Studios, är inte längre bara en glimt i humorlegendaren Tim Schafers ögon. Spelet har fått en utgivare, och det är inga mindre än svenska spelutvecklaren Starbreeze.

Bland spelfantaster gjorde sig Starbreeze mest kända för licensierade speltitlar som The Chronicles of Riddick och The Darkness men har på senare år även rönt framgångar med egna varumärken som Payday-serien och Brothers: A Tale of Two Sons. Utöver detta har företaget även expanderat genom att köpa upp utvecklarstudios som Overkill, och under senare år har de även expanderat verksamheten till att bli utgivare för spel från oberoende spelstudios.

Psychonauts 2 bygger vidare på karaktärerna från det första spelet med Razputin Aquato i huvudrollen, en psykonaut med förmågan att ta sig in i människors undermedvetna. Psychonauts 2 blir den första stora titeln som finansieras via crowdfundingplattformen Fig, en plattform som startades av Double Fine. Fig skiljer sig från Kickstarter på så sätt att individer och företag istället investerar i ett spel, och kan få en andel i förtjänsterna från spelets försäljning baserat på investeringens storlek.

Starbreeze ska förutom att axla rollen som utgivare även investera en större slant i spelet, närmare bestämt åtta miljoner dollar eller strax över 70 miljoner kronor. Det gör dem till majoritetsägare i projektet och får 85 procent av intäkterna från försäljningen till dess att investeringen har hämtats hem, efter det går intäktsandelen ner till 60 procent. Starbreeze VD, Bo Andersson-Klint, har följande att säga om samarbetet.

"Många av oss spelfantaster som växte upp under 70- och 80-talet har vid något tillfälle kommit i kontakt med de fantastiska spel som Double Fine och Time Schafer skapat. Spel som Grim Fandango, Day of the Tentacle, Full Throttle och Brütal Legend finns alla med på listan över våra favoritspel genom tiderna, så vi är väldigt stolta över att kunna göra ett så förnämligt samarbete till en del av vår utgivningsverksamhet."

Starbreeze ska ge ut Psychonauts 2 som digitalt distribuerad titel till Windows och "andra spelkonsoler", vilket vi gissar just nu innefattar Playstation 4 och Xbox One. Lanseringen ska ske någon gång under 2018.

Skicka en rättelse