#Disney bryter samarbetet med Youtube-stjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg. Svensken anklagas för att framföra antisemitism i sina filmer, bland annat i en från förra månaden där två personer håller upp en skylt med texten "Död åt alla judar". Det skriver Wall Street Journal.

Efter filmen har det Disney-ägda Youtube-nätverket Maker Studios, som Pewdiepie jobbat med i flera år, sagt upp samarbetet. Man menar att svensken gått för långt med sina provokativa filmer, säger en talesperson till Business Insider.

– Även om Felix har skaffat följare genom att vara provokativ och osaklig, har han helt klart gått för långt i det här fallet och filmen i fråga är olämplig. Maker Studios har beslutat att avsluta samarbetet med honom tills vidare.

Filmen i fråga publicerades den 12 januari. De två personerna som håller upp skylten med texten "Death to all jews" anlitades via tjänsten Fiverr, och enligt Pewdiepie var tanken att visa det absurda i en tjänst där man för 5 dollar kan få folk att säga vad som helst. Han förklarar att allt han gör är tänkt som underhållning, och att han inte för seriösa politiska diskussioner i sin kanal. Han betonade också att han inte stödjer hat eller grupper som framför hatiska åsikter.

Det här kommer från en video jag gjorde för några veckor sedan. Jag försökte visa hur galen den moderna världen är, speciellt några tjänster som finns online. Jag valde något som kändes absurt för mig – att folk på Fiverr skulle säga vad som helst för 5 dollar.

Jag tycker det är viktigt att säga något och jag vill vara tydlig med en sak: jag stödjer inte på något vis någon form av hatisk attityd.

De båda männen i filmen ska ha bett om ursäkt och förklarat att de inte visste vad som stod på den. Men enligt Wall Street Journal har Pewdiepie publicerat material som kan uppfattas som antisemitiskt nio gånger sedan augusti förra året. Det ska röra sig om antisemitiska skämt och material influerat av nazistiskt bildspråk, skriver Business Insider.

Pewdiepie är (ö)känd för sitt provocerande beteende. I december sa han att han skulle radera sin Youtube-kanal när den nådde 50 miljoner följare, något som visade sig vara ett sätt att öka intresset för sig själv. Han raderade visserligen en kanal – men en annan. Frågan nu är om han gått för långt. En annan fråga är om han också skämtar grovt om andra folkgrupper, men utan att någon uppmärksammat det.

Tack till Jinxswe, Alienfood för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Man kan känna saker och ändå reagera rationellt. Det är med andra ord ett aktivt val att uttrycka känslorna i form av emotionell handling. Förstår du nu? 16/02 Ifall du tror att känslor är ett aktivt val i alla lägen så kommer vi inte längre här. Hej svej. 16/02 Vad du inte verkar fatta är det faktum att det är ett aktivt val att bli kränkt av saker man ser/hör. Jag är norrlänning. Om nån skriver att norrlänningar är inavlade fjälltomtar, så inte fan bryr jag mig om det. Rättare sagt, jag VÄLJER att inte göra... 16/02 Ja, och den personen väljer då tydligen att bli kränkt. Tror du alla mobbare är medvetna om att de mobbar eller? De flesta tycker nog bara att de "skojar" lite. Ja, DU kanske tycker det är en bagatell, men då var det ju inte riktat mot dig, eller hur?... 15/02 Jaha...Kanske vore bra om ni faktiskt gjorde lite kritisk källgranskning innan ni bara blind kopierar vad "andra" sagt killen. En bra start skulle kanske vara att höra vad en annan känd youtuber, som också råkar vara jude, tycker om hela denna soppa..... 15/02 Men du måste väl förstå skillnaden i att skämta om gärningsmannen eller om offret? Ps. Personligen tycker jag man kan skämta om allt, men alla kan inte göra det och inte i alla situationer. Pewdiepie lyckas sällan visa prov på komisk tajming. 15/02 Samtidigt skrattar man gott åt diverse virala Hitler-reacts-to klipp. Pewdiepie är en sjukt friskt fläkt på nätet! 15/02 Poängen var ju inte graden på brottet utan på vilket sätt är det humoristiskt? 15/02 åh nej, jag blir så upprörd /s 15/02 Nej, mobbing är riktat direkt mot en person i syfte att mobba. Inte på långa vägar samma sak. Jämför med de som blir kränkta och upprörda över muhammed-karikatyrer. De har valet att inte bli det, men väljer att göra en höna av en fjäder. Problemet är... 15/02