Har tekniken äntligen blivit mogen?

Att låta kraftfull dator utföra hårdjobbet medan du sitter vid en annan klient är ingen ny idé. Tjänster som Onlive och Gaikai gjorde stora satsningar på tekniken i spelsammanhang i början av 10-talet, för att sedan bli uppköpta av Sony Entertainment. De använder nu tekniken i Playstation Now, en tjänst som låter dig spela gamla Playstation-spel på din nya konsol. Detta är dock inte lanserat i norden ännu.

Genom tipsmailen fick vi nys om en ny sådan tjänst, döpt till Liquidsky, som just nu låter ett litet antal betatestare pröva deras teknik. De har lyckats knyta till sig teknikpartners som IBM, Samsung, Microsoft, AMD och Nvidia vilket ändå sporrar vår nyfikenhet.

Tanken är att detta ska bli en prenumerationstjänst som inte bara låter dig spela grafiktunga spel på en klen dator men också på andra internetuppkopplade enheter, såsom surfplattor. Den största farhågan är såklart latensen mellan molndatorn och dig, något de besvarar så här:

LiquidSky has the lowest latency out there, and we’re still going lower. For those not in know, latency is the slowdown that causes lag, particularly in online gaming. For the best experience, you should be within 500 or so kilometers from one of our data centers. Depending on your hardware, internet connection, and what kind of game you’re playing, you can have a good experience up to 1,500 kilometers or more.

I nuläget har de datacenter i London och Frankfurt, vilket är precis på deras övre gräns räknat från Stockholm. Vi har ansökt om att få testa betan, vi återkommer med rapport om vi blir insläppta.

Skicka en rättelse
Vi pratar inte om hastighet här. Den har funnits länge. Vi pratar om latens. Var tror du latensen i nätverk uppstår? I fiberkablar? För din information är hastigheten i fiber motsvarande fotoners hastighet. En foton reser runt jorden 7.5ggr/sek. Nej den... 07/03 Moore's law gäller processorkraft, inte överföringshastigheten som ett nätverk har. Du skulle kunna ha världens kraftigaste superdator, om ditt internet har en hög latens så kommer en sån här tjänst att ha inputlag. Processorkraft har noll och ingenting... 02/03 Den där Moores lag gäller: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Moores_lag 02/03 Sedan 2015? Vilken planet lever du på, och kan jag få ta del av ert internet? 27/02 I motsats till din knivskarpa analys med välgrundade argument? Jag citerar: "det har inte skett några tekniska utvecklingar [sic!] eller förbättringar som motiverar nytt försök". Nä inte alls, inte bara att bandbredd och latens i nätverken gått ned samt... 27/02 Man behöver inte veta allt för att hålla kolla på hur tekniken utvecklas. Men du kan ju gärna komma med riktiga motargument istället för ogrundade handviftningar. 26/02 Ok gubbar. Klappa ihop vi har en forskare här som redan vet allt. 26/02 Nvidia GeForce now funkar ändå helt ok hos mig. Utbudet klent dock. Men sannolikheten att detta företag lyckas bättre än Nvidia både tekniskt och i att fixa licenser är oerhört liten. 26/02 Är det bara jag som läste det som ett ryskt ord? Kanske för att orden är ihopskrivna istället för särskrivna. 25/02 Aha det visste jag inte. Jag reagerade mest på den underliga idéen om att bara för att något inte fungerar första gången ska man sluta försöka (då hade inte mänskligheten kommit långt =). Men om teknologien är usel i grunden är det dumt att fortsätta,... 25/02