I en ny studie framförd av IQ har företaget låtit 2200 ungdomar i åldrarna 16–24 intervjuats om deras attityd mot alkohol. Resultatet visar att deras synsätt har blivit mer restriktivt. En av huvudförklaringarna är att ungdomar helt enkelt väljer att spela istället

Sju av tio menar till exempel att det är fel att dricka så mycket att man efteråt har svårt att komma ihåg hur mycket det faktiskt blev. I en annan studie utförd av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) ser man tydligt hur konsumtionen går ner.

Under 70-talet var drickandet bland niondeklassare uppe på 90 procent, till skillnad från dagens 2016 då enbart 40 procent säger att de druckit alkohol under de senaste tolv månaderna. Även hos ungdomar som går andra året i gymnasiet har andelen konsumtion minskat från 90 till 74 procent under åren 2004 till 2016.

I en intervju med SvD menar Håkan Leifman, direktör på CAN, att det beror på en kombination av nya levnadstrender. Bland dessa lyfter han fram att ungdomar umgås på ett annat sätt via spel och sociala medier där alkohol inte har samma plats som förut. Samt att vissa av spelen kräver mer skärpta sinnen.

Dricker du eller avstår du hellre när du spelar?

Skicka en rättelse
BF4 + en flaska vin eller 33cl Jim Beam Bourbon är mitt helgnöje... 28/02 Måste säga att det var lite annorlunda inställning från de, mot vad jag är van vid iallafall. Har inte känt press eller dylikt från mina föräldrar alls vad gäller det mesta. Inget tjat. 27/02 Enda gången jag dricker alkohol är när jag kör bil. (Köniogsegg, 400+ km/h i Test Drive Unlimited). 27/02 Var det inte en 15års gräns redan på energidryck? 27/02 Dock tror jag knappast att energidrycken är orsaken utan snarare symptomet. Vill ungen sitta uppe till 3 på natten så behövs inte energidryck för det. Det blir något paradoxalt att kaffe inte har åldersgräns om man inte drar slutsatsen att problemet är... 27/02 Ja du, tyvärr får unga tag i det iaf, precis som med allt annat som är förbjudet. Bästa är att vara med och snackar med barnen, då fungerar det. Alkohol eller coffein eller annat. Jag vill påstå att jag har (än så länge) bra koll på mina barn (en 1, en... 27/02 Det är därför det finns åldersgräns, en 12åring ska helt enkelt inte dricka sådant. Dock borde det självklart finnas en lag på det i så fall och inte baseras på vad butikerna säger är OK. 27/02 Själv så åkte man på en redig karatefylla när man var 15 år. Slutade med att man däckade utanför kungliga slottet. Ingen rolig upplevelse, drack med måtta efter det i 10 år. Idag så dricks set på tok för mycket iigen varje fredag framför datorn när man... 27/02 Nu är jag 25 och började inte dricka förrän jag var 19. Tror jag har mycket att tacka för spelen för det! Jag kommer dock ihåg hur mina föräldrar konstant klagade på "att man inte var ute och drack och hade kul". Wtf liksom, klaga på att ens barn inte... 27/02 Kulturellt och socialt är det svårt att bestrida betydelsen av alkohol. Men den största fördelen och anledningen är effekterna vid ett normalt rus: "Drinking enough to cause a blood alcohol concentration (BAC) of 0.03%-0.12% typically causes an overall... 27/02