Efter närmast total #Intel-dominans i ett decennium är intresset för #AMD:s nya procesorfamilj Ryzen och Zen-arkitektur skyhögt. I dag lanseras värstingmodellerna, Ryzen 7, och tidiga uppgifter har antytt att den presterar i närheten av Intels Core i7-familj, i något fall till betydligt lägre pris.

Och nu finns konkreta svar att få. Våra kära redaktionsgrannar Sweclockers har de senaste veckorna hårdtestat de två snabbaste modellerna, Ryzen 7 1800X och 1700X, och det står klart att AMD är tillbaka i prestandamatchen – även om man inte orkar peta ner herren från täppan riktigt än.

Sweclockers chefredaktör Jacob Hugosson ser Ryzen som en vinst framförallt för oss konsumenter, som kan se fram emot lägre priser.

– I och med dagens lansering av Ryzen återvänder AMD till prestandasegmentet och relativt Intel har bolaget inte haft ett så här konkurrenskraftig produktutbud på över ett decennium. Det här kan inte beskrivas som något annat än en stor dag för hela PC-marknaden och alla konsumenter, då Intel inte kommer ha något annat val än att kontra med prissänkningar.

Skicka en rättelse