Zelda-serien har sedan det allra första spelet försökt förmedla känslan av storslaget äventyr och med Breath of the Wild har Nintendo lyckats skruva upp detta till elva. Precis som det nu drygt trettio år gamla The Legend of Zelda är detta ett spel som förklarar väldigt lite för spelaren och du lämnas att själv upptäcka världen och hur du överlever i den. Väldigt snart inser du att matlagning kommer vara en vital del i din överlevnad, inte minst för att kunna ta dig ut i de snötäckta områdena som långsamt tar kål på dig utan rätt krubb i kistan.

Att hitta bra recept till maten i Breath of the Wild handlar dock väldigt mycket om trial and error, du springer inte på några kokböcker de första timmarna i alla fall, vilket kan vara frustrerande. Om du hellre fokuserar på att klara olika tempel än Morberg-kladdar i grytan är detta en liten guide hur du lättast lagar till smarriga maträtter som gör dig starkare, tåligare och mer vädertålig.

Vildsvin är en bra standardingrediens i din mat

Kollegan Jakob Nilsson, som snart sätter betyg på Breath of the Wild, tipsar bland annat om Tough Meaty Rice Balls när du ska tampas med bossar. Det ger massor av hjärtan, och en defence bonus.

Ingredienser

  • Ironshroom (svamp),

  • Raw Meat (godast om du dunkar ihjäl en räv eller varg),

  • Hylian Rice

Han lyckades också svänga ihop en smarrig Mighty Crab Risotto som förutom hjärtan ger attack boost.

Ingredienser

  • Hylian Rice

  • Butter

  • Rock Salt

  • Crab

Värt att tänka på är du inte behöver ett kokkärl för att laga snabb hjärtåterhämtning. Du kan till exempel lägga äpplen direkt på elden och därmed få Baked Apples (du kanske kommer ihåg att den mystiska främlingen hade ett sådant när ni först sågs).

För att ta dig till två av de första templen behöver du något som gör att du kan vistas i kallt klimat (håll koll på temperaturmätaren nere till höger i skärmen), något du kan lösa med matlagning. Ett enkelt recept för att tåla kyla är detta.

Ingredienser

  • Spicy Peppers (växer vilt)

  • Raw Meat (jaga till exempel vildsvin)

I övrigt när det gäller matlagning i Breath of the Wild är det bara att experimentera vilt. Tänk dock på att ingredienser från fiender sällan gör din mat bra, de kan istället passa bättre i olika elexir. Glöm heller inte om att tipsa andra om dina bästa recept i kommentarerna!

Skicka en rättelse