Vissa (läs: inte alla) Nintendo Switch-ägare har haft problem med att konsolen tappar kontakten med den vänstra Joycon-kontrollen. Det har getts en del förslag på lösningar, inte minst från Nintendo själva som föreslagit att ha fritt siktfält mellan kontroll och basenhet och att uppdatera konsolmjukvaran.

Youtube-kontot Spawn Wave tar problemlösningen ett steg längre. Efter att ha skruvat isär vänstra Joycon-kontrollen lanserar man en hypotes om vad som orsakar problemet. Och man presenterar ett förslag på hemmabyggd lösning.

Joycon-kontrollerna ansluts via Bluetooth, och problemet är att den vänstra kontrollen ibland fungerar dåligt eller inte alls. Enligt Spawn Wave kan det bero på hur kontrollen är konstruerad. Antennen är inbyggd i kretskortet på den vänstra kontrollen, och alldeles intill sitter en liten metallbox som tros försämra signalöverföringen. Den högra Joyconnen har annan utforming och är därför inte drabbad.

Problemet verkar gå att lösa genom en fufix där en bit vanlig sladd får agera antenn. Det som krävs är grundläggande tekniskt kunnande, lödutrustning, en sladdstump och vilja att offra garantin (tips: gör inte det). Efter att ha lött fast sladdstumpen på rätt plats på kretskortet och lagt den i en mindre täckt position fick kontrollen bättre signalstyrka och de tidigare problemen försvann.

Om det som visas i filmen stämmer beror kontrollproblemet på en konstruktionsmiss. Återstår att se om lösningen kan reproduceras av andra, och hur Nintendos lösning ser ut. Vänta på besked från dem innan du skruvar isär din Joycon och börjar löda, annars lär du stå där utan garanti. Och nya vill du förmodligen inte köpa – ett set Joycon-kontroller kostar från 800 kronor.

Klart att man ska skicka tillbaks defekta varor, men att du säger att folk ska avvakta är någonting helt annat. Alla konsoler har haft defekter i början, defekter som har fixats senare. Skicka tillbaks defekta varor, visst, men att du säger att jag cite... 08/03 Det finns tusentals människor som har jobbet att testa produkter och upptäcka dessa brister. Det som irriterar mig mest är att Nintendo har underinformerat oss kunder. Nu gör vi antagandet i en digital värld kring spara spelfiler och det har inte inform... 08/03 Märkligt logik. Folk måste köpa det för att bristerna ska vissa sig. Om ingen köper det hur vet man då om det finns brister med konsolen? Och om alla avvaktar då är konsolen ingen hit, vad gör Nintendo då? Om alla skulle avvakta som du och börja köpa... 08/03 Min switch hittar inte mitt lokala nätverk. Allt annat jag har hemma hittar nätverket (Samsung tv, telefon, padda, dator) men inte switchen. Så jag fick lägga till nätverket och göra alla inställningar manuellt, vilket inte är helt enkelt om man inte... 08/03 Mina joy cons än så länge fungerar utan några problem alls.... 08/03 Det är ju tråkigt för de drabbade. Själv kan jag bara återskapa problemet genom att placera joy-con bakom min rygg, men det gäller även andra kontroller. Att endast täcka över med båda mina händer som demonstrerat i videos på Youtube gör ingenting alls... 08/03 Tycker detta fel inte ska kunna finns! Satt Nintendo och drack sak'e när dem gjorde hårdvaran! Sjukt förbannad stt ett sånt här jävla fel får hända och inte säger Nintendo nåt vad vi kunder får i kompensation. De kommer med lösningar att man i princip... 08/03 Jag verkar haft flyt, har aldrig märkt av att Joycon:en tappar anslutningen. Och repor har jag inga... än... men ska uppenbarligen vara försiktigare framöver med tanke på hur lätt det verkar vara att få. Och Zelda är helt fantastiskt. 10/10. För mig som... 07/03 Min vänstra joycon tappar connection brutalt mycket när jag har den 1,5 meter bort med fri sikt utan något ivägen. Har den nu ca 10-20 cm bort med kontrollen precis framför den och den tappar bara connection lite då och då... Åkte till webhallen och de... 07/03 Ja, ibland undrar man om det inte är en japansk gammaldags kulturell fråga och att man inte har gjort marknadsundersökning för resten av världen, resp. den moderna japan? 07/03
Skicka en rättelse