Glädjeruset från att spaka en splitter ny Switch grumlas för vissa av diverse barnsjukdomar, vilket inte är helt ovanligt för en ny konsol. Hos Switch har anslutningsproblemen för den vänstra Joycon-kontrollen fått mest uppmärksamhet, med det har också kommit uppgifter om döda pixlar på LCD-skärmen.

Men om du drabbats av döda pixlar, det vill säga svarta prickar på skärmen för att de områdena inte fungerar, är det något du får leva med. Det menar #Nintendos brittiska supportsida, där man torrt konstaterar att ett litet antal döda pixlar är typiskt för LCD-skärmar och inte att betrakta som en defekt. Vi hittar ingen information om problemet på Nintendos svenska supportsida.

There are black or bright dots on the Nintendo Switch screen that do not go away, or there are dark or light patches on the screen.

Small numbers of stuck or dead pixels are a characteristic of LCD screens. These are normal and should not be considered a defect.

ISO-standarden 13406-2 definierar olika typer av döda pixlar och ger riktlinjer för när de är skäl för reparation eller byte. Men riktlinjerna är frivilliga för tillverkarna att följa. När Nintendo släppte DS-konsolen 2004 valde man att reparera skärmar med döda pixlar gratis, skrev Eurogamer när det begav sig. Den policyn tycks nu ha ändrats.

I forum och sociala medier lyfts andra problem med Switch fram, t.ex. i den här filmen som fått stor spridning. Hur många Switch-ägare som faktiskt drabbats går förstås inte att säga, och vissa problem kan bero på annat än fel hos själva konsolen. Man ska också komma ihåg att problem får mycket större uppmräksamhet än en konsol som fungerar perfekt (ingen skriver ett argt inlägg om det). Med det sagt: de problem som rapporterats är bland annat värmeproblem, krascher, tjutande ljud från konsolen, dålig wifi-signal, flimrande skärm och att skärmen repas av dockan.

Switch har fått ett varmt mottagande, bland annat av oss på FZ, och enligt uppgifter från Nintendo själva och andra säljer den rätt bra. Maskinen finns i lager hos ett fåtal svenska butiker enligt en titt på Prisjakt (se nedan), och enligt Webhallen kommer en ny laddning konsoler in i mitten av mars.

Skicka en rättelse