Spelkonsoler, datorer och vitvaror blir upp till 320 kronor dyrare i sommar.

Efter mycket snack är nu den omdebatterade kemikalieskatten helt klubbad och kommer träda i kraft den 1 juli i år. Det innebär att elektronik och vitvaror som innehåller flamskyddsmedel blir upp till 320 kr dyrare.

Skatten beräknas utefter varans vikt och för elektronik gäller 120 kr per kilogram, men med ett maxbelopp på redan nämnda 320 kr. Detta gör till exempel att Playstation 4 Pro med sina 3,3 Kg slår i taket på kemikalieskatten. En Nintendo Switch, med båda kontrollerna tillkopplade, väger 398 gram och blir därför 47,76 dyrare.

Dessa belopp betalas av den svenska tillverkaren eller importören och läggs därmed innan övriga skatter, vilket borde betyda att även momsbeloppet påverkas.

Kemikalieskatten på populära spelkonsoler

  • Playstation 4 Slim (2,1 Kg) - 252 kr

  • Playstation 4 Pro (3,3 Kg) - 320 kr

  • Xbox One S (2,9 Kg) - 320 kr

  • Nintendo Switch (0,398 Kg) - 47,76 kr

Vitvaror kommer lindrigare undan än elektronik då skatten per kilo endast är 8 kr. I sitt exempel skriver Skatteverket att en mikrovågsugn som väger 38 Kg (!) och 365 gram därmed beskattas med 306,92 kr.

Företag som importerar varor eller tillverkar dem själva kan från den 1 april ansöka om att bli godkända lagerhållare hos Skatteverket. Då slipper de beskattas direkt och får dispens till varan exempelvis levereras.

320 Kr Före skatt är det väl ändå? 13/03 Helt vansinnigt. Förstår att folk är upprörda och klagar. Vi har ju allaredan elektronikavfall på återvinningsstationerna... Skatter hit och skatter dit. Har folk ingen koll på hur många ggr. vi betalar skatt på en intjänad hundralapp? Sen ser jag på... 12/03 Det är i grund och botten en skatt på särskilt farliga kemikalier, som används väldigt frekvent inom elektronikindustrin, till exempel bisfenol A (som används som mjukgörare till plast och finns i till exempel i din handkontroll) och flamskyddsmedel som... 11/03 Inte så konstigt att så många lever i skuld i sverige när man inte kan se värdet av pengar. 300kr kanske inte låter mycket men om alla skulle investera 300kr i månaden i fonder eller aktier sedan tidig ålder skulle det bli en hel del pengar när man går... 10/03 Klart elektronikbranchen klagar men för dom är det också en fis i rymden det är bara girigheten som talar. Copyssede tycker jag inte är en rättvis jämförelse, det är befogat att klaga på. Där handlar det om en privat intresseorganisation som dessutom... 10/03 Inte bara internet, hela elektronikbranschen är upprörd. Som om inte det räckte med Copyswedes avgifter redan. 10/03 Det finns väll vettigare saker att bli upprörd över än detta? En fis i rymden som förhoppningsvis leder till nått bra. Men som sagt internet, facebook och annat ofog till sociala medier stormar med alla lättkränkta :P 10/03 Säg farväl till svenska lagerjobb. 10/03 Nja, centern kom med förslaget på kemikalieskatt från början. Sen vem som inkluderade elektronik i den vet jag inte. EDIT: Det var centern som inkluderade elektroniken. Däremot kan man beskylla regeringen för att ha anammat Centerns förslag. 10/03 Du har noll respekt för pengar. Har du någonsin jobbat för dina pengar? 320:- är det många lever på för MAT en hel vecka. Du är helt bortskämd. 10/03
Skicka en rättelse