Emil "Heaton" Christensens medverkan i SVT-tävlingsprogrammet Mästarnas mästare blev kortvarig. Den svenska e-sportprofilen åkte ur i gårdagkvällens andra avsnitt, och blev därmed den första deltagaren att lämna årets tävling.

Christensen kom näst sist eller sist i söndagens tre grenar, och i utslagningsmomentet Nattduellen förlorade han mot simmaren Josefin Lillhage. Även i det första avsnittet förra söndagen gick det trögt för den storväxte CS-profilen, som nu alltså gjort sitt i tävlingen.

Det här är ett nederlag för Christensen och alla andra som slagits för att få e-sporten erkänd som jämbördig andra sporter. Att en e-sportare fick vara med har kritiserats hårt på sina håll, till exempel av den forna hockeymålvakten Tommy Söderström som menade att e-sport är spel och inte sport.

Söderström förklarade inte närmare vad han menade, men gissningsvis anser han att spel inte kräver fysisk ansträngning medan sport gör det. Annars brukar idrott definieras som något som kräver fysisk ansträngning (t.ex. längdskidor), och sport någon form av redskapsbaserad tävling (t.ex. biljard och curling), men detta är inga allenarådande definitioner.

De flesta framgångsrika Mästarnas mästare-deltagare har varit mycket vältränade, exempelvis Ingemar Stenmark som vann tävlingen 2011 och då var extremt vältränad för sin ålder (han var 55 år vid tillfället). Han gjorde ett vida omtalat jämfotahopp upp på en synnerligen hög mur.

I Mästarnas mästare möts pensionerade sportprofiler som vunnit stora framgångar i sina grenar. De tävlar i en serie moment, till exempel uthållighet och styrka, men även logiskt tänkande under tidspress och grenar som testar minnet. Tävlingen visas på SVT och årets upplaga är den nionde. Tommy Söderström medverkade i säsong sex, och slutade då på andra plats.

Samtliga medaljörer genom åren har sysslat med fysiskt ansträngande idrotter, till exempel längdskidor, hockey, boxning, fotboll, landsvägscykling och handboll.

Mästarnas mästare ses hos SVT.

Jag frågar igen. På vilket sätt tvingade SVT Heaton att förlora duellen? 15/03 Ändå fick han spö av en typ 70 år gammal gubbe i slutet :P 15/03 varför svarar du på mina äldre meddelanden istället för de nyaste? :) Du skrev ungefär precis vad jag skrev i sista meddelandet. ^^ 15/03 Massa rappakalja säger jag. Heaton åkte ut för att han inte presterade som andra idrottare. Martin är nästan lika stor som han och han klarade bättre de grenarna du pratar om pga. mentalt styrka och uthållighet som man får som elit idrottare. Kolla till... 14/03 Tack nu slapp jag påpeka det om MMA ;D do you train UFC bro ;) 14/03 Ah, då förstår jag. Jag vet inte om du medvetet spelar oförstående, eller om du inte vågar stå för att du insinuerade att det var uppgjort i förväg. Men att skapa förutsättningar för programmen så att utgången blir vad SVT själva önskar, är INTE ett scr... 14/03 Nattduellen var ren reaktionsförmåga och han åkte ut. En tjej som tävlar i simning slog ut honom där och det säger allt. 14/03 Ett exempel på konsten att svara utan att ge några svar alls. Vanligt bland konspirationsteoretiker. Så fort något konkretiseras och ställs mot väggen så vandrar de runt sina utslängda påståenden och gör dem så diffusa att att de inte kan påstås ha fel.... 14/03 Självklart, menar inte att en boxare bara tränar för att gå in i ringen slå två slag och sen är han slut. Men man kan inte jämföra en boxares kondition med en marathonlöpare eller cyklist, fokuset ligger på andra muskler. Det är därför man blir inte fun... 14/03 Alltså, han förlorade mot en gammal elitsimmare. Ingen annan i huset har varit så beroende av sin startsnabbhet/reflex som hon varit, att stå och vänta på signal och sen snabbt dra iväg. Sen är det ju som någon skrev lite längre upp lite skillnad på upp... 14/03
Skicka en rättelse