Men inte mer, det är dåligt och kan påverka skolresultat och relationer.

Huruvida spel är bra eller dåligt för mänskligheten har debatterats oräkneliga gånger och särskilt när det gäller barns spelande. Enligt en färsk undersökning, gjord av Sifo på uppdrag av Com Hem, finns det en gräns för hur mycket barn och ungdomar (åldersspann 6-17 år) bör spela för att det inte ska gå ut över skola, fysisk aktivitet och socialt liv.

Sifo frågade 1 293 barnhushåll, totalt 2 111 personer, och statistiken pekar på att tio timmar i veckan är en lagom dos interaktiv underhållning. Mer än det kan påverka skolresultat, socialt liv och idrottande. Man har också hittat paralleller mellan att de som spelar mycket inte pratar med sina föräldrar om jobbiga saker.

Undersökningen har också fått fram statistik på att pojkar tittar på 3,4 timmar i veckan på e-sport eller annat streamat spelande och motsvarande siffra för flickor är 1,4 timmar. En oroväckande siffra är att föräldrar ägnar 4 timmar i veckan åt sina barns idrottande medan spelande får "betydligt mindre uppmärksamhet".

Ben Ameur Sadek, som tituleras som gaming-expert på Com Hem, har därför följande handfasta tips till föräldrar:

  • Engagera dig – Precis som föräldrar engagerar sig i barnens övriga aktiviteter bör man intressera sig lika mycket för vad de gör framför datorn eller läsplattan.

  • Utgå från fakta – Ta reda på hur mycket tid barnen lägger på datorspel och hur fysiskt aktiva de är i övrigt.

  • Sätt gränser – Resultatet från undersökningen visar tydligt att ett måttligt spelande inte nödvändigtvis är något att oroa sig för. OM barnen spelar mer än tio timmar i veckan bör du ha mer koll och ställa tydliga krav på mängden fysisk aktivet, sociala aktiveter och skolarbete.

  • Prata med ditt barn – Är du osäker på hur - prata med andra föräldrar eller personal i skolan. Du kan också kontakta organisationen Surfa Lugnt.

När jag såg rubriken på förstasidan på FZ läste jag det som "Upp till 10 timmar spelande om dagen gör ungdomar lyckligare" direkt så tänkte jag, ja men det låter rimligt, det är ju ganska lagom. Hjärnan ser väl va den vill se ;) 06/04 10 timmar varje dag gör mig väldigt lycklig. #PC #Matkasse 05/04 Jag vet inte om jag skulle kalla det "oroväckande" att föräldrar ägnar betydligt mindre än 4 timmar i veckan åt sina barns spelande. Med idrott, etc. så är det ju överlag körning dit, kanske vara vid sidan av under tiden eller t o m engagera sig i fören... 05/04 Efter 10 timmar tänker jag fortsätta och fortsätta. 05/04 @Dummy: Lugnt = ) 05/04 @Carl Johansson-Sundelius: Tack. Jag såg att det var skrivet. Mina googlingar efter källan var dåligt skriva skulle jag tro. (Det var inte menat som kritik utan bara ren nyfikenhet) 05/04 Jag växte upp i en väldigt enslig liten by i Norrlands inland utan några andra barn att leka med, om det inte var för mitt Nintendo 64 så hade jag nog bara rullat tummarna dagarna i ända. 05/04 Som det står skrivet är det enligt en undersökning från Com Hem, utförd av Sifo. Du kan läsa pressmeddelandet här (http://news.cision.com/se/com-hem/r/undersokning-fran-com-hem--upp-till-10-timmars-datorspelande-per-vecka-gor-barn-och-ungdomar-lycklig,c... 05/04 Det är väl som med allt annat, det gäller att hitta rätt balans. Jag upplever att rätt många i min ålder(42) förfasas över deras barns spelande och hamnar i ett antingen-eller-tänk och det underlättar knappast relationen. Nu har jag inga egna barn, men... 05/04 Intressant. Har ni en länk till var ni har fått informationen ifrån? 05/04
Skicka en rättelse