Huruvida spel är bra eller dåligt för mänskligheten har debatterats oräkneliga gånger och särskilt när det gäller barns spelande. Enligt en färsk undersökning, gjord av Sifo på uppdrag av Com Hem, finns det en gräns för hur mycket barn och ungdomar (åldersspann 6-17 år) bör spela för att det inte ska gå ut över skola, fysisk aktivitet och socialt liv.
Sifo frågade 1 293 barnhushåll, totalt 2 111 personer, och statistiken pekar på att tio timmar i veckan är en lagom dos interaktiv underhållning. Mer än det kan påverka skolresultat, socialt liv och idrottande. Man har också hittat paralleller mellan att de som spelar mycket inte pratar med sina föräldrar om jobbiga saker.
Undersökningen har också fått fram statistik på att pojkar tittar på 3,4 timmar i veckan på e-sport eller annat streamat spelande och motsvarande siffra för flickor är 1,4 timmar. En oroväckande siffra är att föräldrar ägnar 4 timmar i veckan åt sina barns idrottande medan spelande får "betydligt mindre uppmärksamhet".
Ben Ameur Sadek, som tituleras som gaming-expert på Com Hem, har därför följande handfasta tips till föräldrar:
Engagera dig – Precis som föräldrar engagerar sig i barnens övriga aktiviteter bör man intressera sig lika mycket för vad de gör framför datorn eller läsplattan.
Utgå från fakta – Ta reda på hur mycket tid barnen lägger på datorspel och hur fysiskt aktiva de är i övrigt.
Sätt gränser – Resultatet från undersökningen visar tydligt att ett måttligt spelande inte nödvändigtvis är något att oroa sig för. OM barnen spelar mer än tio timmar i veckan bör du ha mer koll och ställa tydliga krav på mängden fysisk aktivet, sociala aktiveter och skolarbete.
Prata med ditt barn – Är du osäker på hur - prata med andra föräldrar eller personal i skolan. Du kan också kontakta organisationen Surfa Lugnt.