Det är inte alla företagsbossar som får miljoner i lön.

Förra året börsintroducerades svenska Paradox Interactive och det har minst sagt gått bra, idag är företaget värderat till 6 miljarder kronor. Fredrik Wester, som genom sin VD-roll styrt företaget från nedläggningshot till dagens bjässe inom svensk spelbransch, äger fortsatt cirka en tredjedel av företaget men kommer framöver inte att lyfta någon svulstig direktörslön. Istället rapporterar Breakit att hans lönekuvert kommer att innehålla exakt 1 kr per verksamhetsår.

– När det går bra för företaget går det bra för mig, resonerar Wester i ett citat i artikeln.

Och bra går det. Förra året släppte man bland annat Stellaris som ett företagsrekord genom att sälja 200 000 exemplar på 24 timmar. Även Hearts of Iron IV gjorde succé och blev det snabbast säljande historiska spelet i Paradox Interactives historia. I februari blev det officiellt att en halv miljon spelare försökt erövra Europa under krigstiden. Man har också haft stor framgång med sina utgivna titlar, såsom rollspelet Tyranny och stadsbyggarliret Cities: Skylines.

Detta ledde att Paradox gjorde en vinst på 240 miljoner skattade kronor 2016, en ökning med 27 procent mot föregåend år.

Fortfarande får han ju skatta på utdelningen, men det spara bolaget pengar utöver lön beya6lar ju företag skatt och sociala avg på din lön. Han kommer spara bolaget ett par miljoner i skatt 07/04 Möjligen är hans lön som VD en spänn men inkomsten från det jobb han utför, direkt eller indirekt är inte 1kr. Han framstår som nån sorts hjälte men äger "cirka en tredjedel" av bolaget. Vilken UTDELNING på sitt ägande har han då? En fet VD-lön är en... 06/04 @schamp0: JO sant det är bra gjort av honom. Tycker om VDs som ger sina anställda mer bonus o credd. Hoppas han gör det åt sitt folk 06/04 Tack ger bra svar på vart han får pengar att betala mjölken med ;-) 06/04 Man behöver ju inte vara miljardär för att bara ta ut en krona i lön. Jag tar själv inte ut någon lön ur bolaget där jag är delägare i utan klarar mig bra på endast utdelningen. Skatteparadiset sverige. 06/04 Tycker att skribenten borde ha tagit upp att det finns en anledning till varför han inte tar ut någon lön istället för att skriva den här halvdana artikeln. 06/04 Styrelsen hade lagt fram förslaget, han hade tyckt det lät bra eftersom en lön är överflödig för honom. Varför skulle han lyfta 50k i månaden i lön när han äger en tredjedel av företaget? Det är vanligt förekommande att storägare i företag tar en symbol... 06/04 Med tanke på att att hans lön redovisas hårt i kronor (en krona) så säger den meningen inte speciellt mycket. Att han "uppenbart" får pengar genom sina aktier nämns inte i artikeln. Det är inte uppenbart på annat vis, då det här är företagets första utd... 06/04 Tycker det förklaras bra i artikeln att han inte går lottlös: "– När det går bra för företaget går det bra för mig" Är ju uppenbart att han får pengar genom sina aktier. Vilket är mycket bättre i mitt tycke för det är ett ärligare sätt där vinsten delas... 06/04 Han äger 3 500000 aktier i företaget och direktutdelningen är 1kr/aktie. Vilket ger honom ungefär 3500000 kr i utdelning i maj. Det är inget fel att tjäna pengar, men artikeln ger sken av att han går lottlös 06/04
Skicka en rättelse