Det råder ingen tvekan om att de senaste årtiondenas monumentala framsteg inom multimediateknik har krockat med gamla lagar och regelverk. Hur många år tog det inte för underhållningsindustrin att anpassa sina tjänster efter strömmad bild och ljud?

Tyska myndigheter visar dock att de inte riktigt har hängt med i utvecklingen när de nu kommit fram till att streaming via tjänster såsom Twitch ska klassas som tv-sändningar. Det innebär bland annat att tyska streamers kan tvingas skaffa en licens, vilket kan kosta mellan 10 000 till 100 000 kr beroende på hur många de når ut till.

Om man följer regelverket till punkt och pricka kan det också innebära att det är slut på streaming av våldsamma spel innan klockan 10 på kvällen, samt att du behöver anlita en statlig kontrollant som tillser att du följer dessa regler.

Den tyska mediaanstalten säger samtidigt att regelverket behöver ses över då lagarna skrevs i en tid då dessa nymodigheter inte existerande. Tillsvidare verkar det dock som att streaming kräver en licens men det diskuteras flitigt i denna Reddit-tråd. Om någon som är bra på tyska kan man också höra en inhemsk streamer prata om sina upplevelser i klippet nedan.