"Det kommer inte att vara aktuellt inom en överskådligt tid."

Den svenska regeringen har inga planer på att finansiera svensk spelutveckling med skattemedel inom en överskådlig framtid, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Sveriges Radio. Däremot går hon emot Miljöpartiets egna planer på att skattefinansiera konstnärlig utveckling av spel.

– Det är inte så enkelt att bara lägga ännu ett kulturområde på Kulturrådet, säger Bah Kuhnke. Då behöver vi se över finansieringen, för det behöver också finnas medel till allt det vi vill ska bli möjligt. Så det kommer inte att vara aktuellt inom en överskådligt tid, det är inte prioriterat.

Kulturministern tycker dock att spel och spelande är en viktig del av kulturen, och att det är viktigt att diskutera det. Men steget till att översätta det i praktik och ekonomi är regeringen ännu inte redo att ta.

– Jag tycker att själva diskussionen är viktig och att vi ser på spel och spelande som en del av kulturen. Men hur vi sedan gör kulturpolitik av det och hur vi finansierar det, det kräver ett väldigt gott underlag.

@Gamer-Tompa: beror väl på. Kommer det krav om att det ska vara si eller så (som SD som bara vill stödja uppbyggande kultur t. Ex.) så blir det ju snett. Men om det är t. Ex. en momssänkning på litteratur? 24/05 Ok. Jag hoppades på att det inte var sarkasm från din sida, synd att jag hade fel. 24/05 @Norrin: Om man läser vad som händer i världen så kanske man skulle vara lite mer insatt. Vad en snabb google sökning kan leda till, vill du hitta mer info så får du börja leta själv. Men om man läser nyheterna lite då och då så hänger man med vad som... 24/05 Ladan är tom! Skämt åsido, skattefinansierade spel, låter bekant.. då lär det inte dröja länge innan de kränger på folk en allmän spellicens. DDR-minnen har fått en ny innebörd. 23/05 @MatsDahlgren: Fin halmgubbe du knåpade ihop där. Kanske kan få ett kulturbidrag för det med. 23/05 Ok. Han/hon lämnade en del tolkningsmån i sin kommentar. Vems allmänbildning syftade du på? :) 23/05 I ett samhälle där cancerkirurgi inte längre kan utföras i tid så finns det viktigare saker att lägga pengar på än spel. 23/05 Så enkelt är det aldrig. Det är mycket mer än att bara existera för att något ska säljas, inte ens att vara bra räcker, produkter riktas och byggs efter marknadsundersökningar till det extrema. Det existerar så vi kan ha kvar sånt som annars inte skulle... 23/05 Spel bör ingå i potten för "kultur", och bör även beskattas på samma nivå. Jag vill minnas, såvida det inte ändrats och jag inte märkt det, att just spel beskattades betydligt högre än exempelvis film och musik. Däremot så ifrågasätter jag hela skattefi... 23/05 Såhär, en viss summa avsätts till "kultur" (bl a. radio, tv, konst och film). Spel bör ingå i denna "kultur" och borde därför också få ta del av de pengarna. Varför krångla till det? Visst kan man ha åsikter om att skattemedel inte borde gå till kulture... 23/05
Skicka en rättelse