På väg att bli historiens tredje största spel.

I går kom sorgebeskedet att Red Dead Redemption 2 försenas och istället för i höst får premiär våren 2018. Dystert för Rockstars moderbolag Take-Two. Men de kan trösta sig med att Grand Theft Auto V nu skeppats i 80 miljoner exemplar. Det säger Take-Two i dag, berättar bland annat Polygon.

Rockstars gangstersaga lägger sig därmed på fjärde plats på Wikipedias sammanställning av historiens bäst säljande spel, och den har bara ett par miljoner kvar till trean, Wii Sports (82,8 miljoner sålda ex). Så även om det handlar om hur många ex som skickats till återförsäljare snarare än hur många ex som faktiskt sålts så är det rejält imponerande siffror, inte minst med tanke på att spelet nådde 75 miljoner skeppade ex så sent som i februari i år.

GTA V har synnerligen goda chanser att nå tredjeplatsen på listan, och Take-Two-chefen Strauss Zelnick säger att spelet lockar nya spelare, framförallt på PS4 och Xbox One:

The title continues to attract and delight new audiences, especially as the installed base of PlayStation 4 and Xbox One expands further.

Anmärkningsvärt är att hela 75 procent av de sålda spelen är fysiska exemplar, medan digtialt (Steam) alltså bara står för 25 procent. Uppgiften kommer från Zelnick och han delar med sig av den till MCV.

GTA V släpptes till PS3 och Xbox 360 i september 2013, följt av PS4- och Xbox One-versioner i november 2014. Pc-spelare fick ge sig till tåls till april 2015. Samtliga versioner är snuskigt bra spel.

Tetris är historiens ohotat största spel, enligt Wikipedia-listan, som uppger att det ryska pusselspelet sålts i 495 miljoner exemplar sedan premiären 1984. Tvåa ligger ett visst Minecraft, med sjukt imponerande 122 miljoner sålda ex.

Definitionen av att Tetris sålt X miljoner kopior sedan 1984 är ju lite som att säga GTA har sålt någonstans kring 180 miljoner+ kopior. Likt Tetris finns det en uppsjö olika versioner av GTA - lika så Minecraft. Frågan är vilket enskilda spel som såld... 26/05 @breahl: Nä. Men wii sports följde med wii. 25/05 nice, har av princip aldrig fuskat i något sen barndomen, men slowmo går ju inte att undvika. dags att köra klart spelet en gång för alla :D 25/05 Spelar det roll om folk fuskar i singleplayer eller? Men det är klart, jag sitter och hoppas att det ALDRIG MER skall släppas ett fps på konsol, fast tyvärr så görs det hela tiden =/ 25/05 Det är just därför alla PC nördar aldrig får GTA, eller dom får det kanske 1-2 år efter det släppts på konsol. Det ska moddas och fuskas hela tiden så jag hoppas att dom aldrig släpper Red dead redemption 2 till PC någonsin. 25/05 Följde med en konsol? Jag fick då minsann inget GTA V när jag köpte min ps4. 25/05 Fusken till singelplayer gör att jag lirar gtav ett par gånger per vecka. Ultraslowmo och jump gör mig lycklig. 25/05 @Vercadi: Jag förstår din poäng men det är så enformigt. Som du säger att grinda är skittråkigt. Efter väldigt fort tycker jag det inte finns ett skit att göra. Matchmaking suger manskön. Man spelar sig less väldigt fort och jag tycker dessutom att MTA... 24/05 @Soulless: Kommer inte ihåg. I början kanske men jag vet folk som köpte tetris i efterhand. Har inte hört talas om folk som köpte wii sports i efterhand. Men det är inga 400 miljoner ex av gameboy i alla fall. 24/05 Känns lite fel ändå att ha ett spel som följde med en konsol i topplistan. 24/05
Skicka en rättelse