Grova skämt straffar sig.

Han har fler än 55 miljoner Youtube-följare och osviklig näsa för att göra videor som skapar kontrovers. Men den svenska Youtube-giganten Felix "Pewdiepie" Kjellberg är inte den mest inflytelserika spelpersonligheten i världen.

Åtminstone inte enligt Forbes, som gjort listor över de mest inflytelserika personerna inom diverse underhållning, däribland gaming. Listan toppas av den Hawaiifödda youtubern Mark “Markiplier” Fischback (17,6 miljoner followers, 7,5 miljarder views), med Pewdiepie på andra plats (55,7 miljoner followers, 15,5 miljarder views).

Flera faktorer än antal följare spelar in i bedömningen. Forbes skriver att Kjellbergs kontroversiella videor är det som gör att han inte hamnar överst – trots att han är överlägset störst.

We also took each potential list member’s reputation into account. This is why Swedish-born YouTube star PewDiePie doesn’t top the Gaming category despite his huge following. His overall brand suffered earlier this year when he included anti-Semitic content in nine of his videos. While he’ll still make millions this year from banner and pre-roll ads alone, he’s been dropped by powerful partners including Disney’s Maker Studios, YouTube Red and Google’s Preferred program.

Kjellberg har flera gånger släppt filmer med inslag som tolkats som rasistiskt eller antisemitiskt, men som han själv menar är gjoda för att visa hur absurda vissa saker i världen är. En av de mest omtalade filmerna är från i februari i år, där han via en onlinetjänst betalade två personer 5 dollar för att hålla upp en skylt med texten "Död åt alla judar". Filmen ledde till att Youtube, Disney och andra företag bröt samarbetet med Kjellberg.

Forbes lista baseras också på räckvidd, publikens storlek, viralitet, relevans med mera. Man tar också hänsyn till övriga engagemang, t.ex. försäljning av böcker och liknande.

Så här ser topp 10 ut:

Johan Glans är inte aktiv i USA. Johan Glans har inget samarbete med Disney. Att PDP's värdegrund är bedräglig gör det svårt för honom att samarbeta med företag som bygger sin PR på helylle. 25/09 Hm 11/09 Ser i detta nu, att Statens Television perverterar i Adolf Hitler och dennes fascister, för andra gången idag! Kanske dessa kulturrelativister går igång sexuellt på denna tragiska händelse i vår tid? Vad tror ni? 22/06 Exakt! 22/06 skämtet? Han betalade två indier på en sida för att visa hur sjukt det är att folk gör vad som helst för pengar där, därav *death to all jews*. Var varken skämt eller satir 22/06 Han använder judeutrotningen som en del i skämtet/satiren eller vad man vill kalla filmen, och att det är en känslig fråga vet precis alla. Använder man den för att skämta kommer någon att bli upprörd. Du, vi har inte varit i närheten av att utmåla Feli... 22/06 I denna tråd: "Titta på mig jag vet inte vilka de här är" 22/06 @Tomas Helenius: Har hört att IDubbbz sammarbetar med Disney med. Skulle inte anse hans innehåll som "barnvänligt". Då han kontinuerligt gör skämt som alla kan ta illa upp av. Själv anser jag honom som en riktigt bra Youtube profil, men hans skämt bruka... 22/06 du borde kolla upp videon där felix pratar om detta istället för att spotta ur dig en massa irelevanta grejer, för du visar nu bara att du har noll koll 22/06 Fast han skämtade inte ens om judar, han visade hur sjuk den där sidan kunde vara. Det är stor skillnad. Får man inte visa hur något kan vara så skadat så sitter inte problemet hos felix utan hos Disney själv och alla som måste tolka det direkt fel, sed... 22/06
Skicka en rättelse