Spelar i samma liga som Wii och PS2.

Drygt 3,5 år in i nuvarande konsolgeneration leder Playstation 4 solklart över Xbox One i fråga om försäljning. 60 miljoner PS4:or har sålts, berättade Sony i maj, medan Microsoft slutade snacka säljsiffror för Xbox One ett år efter debuten. Men det spekuleras i 25-30 miljoner sålda krysslådor.

PS4 ser ut att gå oerhört bra också jämfört med förra konsolgenerationen. Daniel Ahmad, analytiker hos Niko Partners, har tagit fram grafik som visar hur många konsoler som skeppats till återförsäljare per kvartal, skriver PSU. Siffrorna gäller PS4, PS3 och Xbox 360. Hans uppgifter är inte officiella, men kan ses som en fingervisning om säljläget.

Det har gått 14 kvartal sen PS4 släpptes, och under samma livslängd skeppades 35,7 miljoner PS3:or och 30,2 miljoner. Totalt gick det alltså ut 65,9 miljoner PS3/Xbox 360 under konsolernas första 14 kvartal – bara 5 miljoner fler än antalet skeppade PS4:or under samma tid.

Annan grafik från Ahmad visar antalet skeppade konsoler under deras respektive första 48 månader på marknaden (41 för PS4), och de graferna placerar PS4 på samma nivå som storsäljarna Wii och Playstation 2. De båda konsolerna såldes i över 100 och över 155 miljoner exemplar, så Sony ser gissningvis ljust på framtiden. Och Microsoft längtar efter att den 7 november ska infinna sig, så att man får släppa kraftpaketet Xbox One X.

Jag står kvar vid min gissning att denna konsolgeneration varar minst i 8 år, Playstation 4 släpptes den 15 november 2013, nästa generation kommer år 2021 eller senare, Kanske släpps PS5 i november 2021? En annan anledning till varför jag tror på 8 är... 30/06 Jag tror inte på en längre generation. Såvidare vi inte får en ekonomisk kris mitt i som under förra. En världsekonomi i recession är ett dåligt tillfälle att släppa en ny och dyr hårdvaruplattform för spel. En generation så lång som 8 år är ovanligt,... 29/06 @Brona: Det är sannolikt att Xbox One X bidrar till att vi kan räkna med ännu en 8 årig konsolgeneration. Sony behöver inte kontra, med så stort inflytande på marknaden lär de vilja gotta sig på den och vara passiva/sparsamma i minst 10 år. De har en... 29/06 Det största problemet med XboneX är att även om den är kraftfullare än PS4 Pro så kommer den 1 år senare. Den är ett större kliv framåt tekniskt än Pro, men inte tillräckligt för att det ska ses som en ny generation. Just nu är ungefär var fjärde PS4... 29/06 Sony har aldrig varit bra på mjukvara imo, mpngånga funktioner som man skulle kunna ta för givet fungerar taskigt därför xbox one interface och hur det fungerar är bättre än sony, men det är väll allt 29/06 Jämför man hårdvara så säljer Sony mer än dubbelt så bra, men mjukvara, då drar Sony ifrån rejält! Eftersom nya Xbox X lägger sig för högt i pris och MS inte har något exklusivt alls så kommer den trenden stå sig och Sony kommer fortsätta växa ostört. 28/06 Har både Xbone och PS4:an men föredrar lätt Xbone pga bättre användarinterface. Känns mera helgjutet så att säga. :) Dom få exklusiva spel som intresserar mig på PS4:an köper jag givetvis men alla spel som kommer ut på både Xbone och PS4:an köps till... 28/06 Inte retail, men det verkar jävligt grymt i alla fall och blir ett givet köp. Indie finns det en hel del av på Xbox, men det är synd att inte Microsoft kan visa samma kreativitet. 28/06 @Emsa: Uncharted A thiefs end är värt att köpa konsolen för. Bästa i serien. Utan tvekan. 28/06 Håller med. Först var Xbox bunden till kinekt och dyrare. Och lanserades inte i hela världen utan tex vi svenskar fick vänta länge. Ja konsolen var dyrare pga kinekt och sämre hårdvara. Onlinekravet tog de bort och även kinekt så konsolen blev billigare... 28/06
Skicka en rättelse