Tre till fyra gånger större prisökning mot NES Classic i Sverige.

SNES Classic blir nästan dubbelt så dyr i Sverige jämfört med förra årets NES Classic. Återförsäljaren Inet har gått ut med att man tar 1 500 kronor för Nintendos retrokonsol, och andra återförsäljare tar lika mycket eller mer.

Det är anmärkningsvärt dyrt: konsolen kostar 80 dollar i USA, vilket är en höjning med 20 dollar (ca 200 kr) från förra årets NES Classic. I Sverige kostade NES Classic ca 800 kronor, så prishöjningen här är minst 700 kronor.

SNES Classic, en sällsynt dyrgrip.

Vi har pratat med flera svenska återförsäljare samt med Bergsala, Nintendos svenska distributör, för att ta reda på varför SNES Classic kostar så mycket mer. Och återförsäljaren Inet låter förstå att Bergsalas inköpspris bär en betydande del av skulden.

FZ: Får ni som återförsäljare betala mer för SNES Classic än vad NES Classic kostade?
– Vi har fått ett avsevärt högre inköpspris jämfört med NES Classic, säger Johan Wahlberg som är marknadschef på Inet. Och tittar man på kollegorna i branschen så tar både Webhallen och Media Markt 1 590 kronor.

FZ: Kan du säga hur många SNES Classic Inet får in?
– Jag kan säga att vi får in fler än NES Classic, men inte så många fler. Det är inte alls vad vi förväntade oss när Nintendo berättade att man skulle tillverka signifikant fler. Så även om vi får in fler så är vi besvikna.

FZ: Hur många SNES Classic hade ni kunnat sälja om ni haft obegränsad tillgång?
– Kan inte gå in på exakta antal men det är flera tusentals.

När vi pratar med Bergsala betonar man att det är återförsäljarna – inte Bergsala – som bestämmer hur mycket produkterna kostar. Man nämner dock inte att inköpspriset påverkar återförsäljarnas pris.

– Jag kan tyvärr inte kommentera prissättningen på våra produkter mer än att säga att varje återförsäljare är fria att sätta vilket pris de vill, säger Bergsala till FZ. Vi sätter aldrig något rekommenderat pris utan det är som sagt upp till varje återförsäljare att bestämma fritt.

Men fler faktorer än Bergsalas återförsäljarpris spelar in. Från den 1 juli påverkas priset på elektronikprodukter av den nya kemikalieskatten. Den baseras på vikt (120 kr/kg, max 320 kr). Vikten på SNES Classic är okänd, men med NES Classics ca 800 gram som utgångspunkt blir den gissningsvis omkring 100 kronor, kanske uppemot 150 kronor. Fortfarande inte i närheten av att ensam motivera prisökningen, men sannolikt en del av förklaringen.

– Kemikalieskatten påverkar också priset, säger Inets Johan Wahlberg. Inte så mycket, konsolen är ju inte så stor, men det är en aspekt.

– Hur mycket det blir på Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System kan jag tyvärr inte svara på ännu då vi inte vet hur mycket den kommer att väga, säger Bergsala.

FZ har kontaktat flera svenska återförsäljare om varför NES Classic kostar som den gör här. Vi återkommer om och när vi får svar.

@Sunray: Jag ringde netonnet och frågade (eftersom jag fick samma mail). Dom sa att detta mail är en bekräftelse på att man fått en enhet. De har blivit lovade runt 1700 enheter. 01/07 Just så 01/07 Framöver tänker jag bara importera Nintendo-grejer, inom EU förstås. Bergsala kan dra åt skogen med sin kartell. 30/06 Helt ofattbart. Är inte kartellbildning förbjudet i Sverige? Så sant så. Är helt mållös hur det kan få gå till såhär. Helt fritt för återförsäljare att sätta vilka priser de vill säger Bergsala. Ja, det är också fritt för kunden att bestämma om man vill... 30/06 Dags att avskaffa Bergsala och få hit ett riktigt Nintendo. Bergsalas mellanhand resulterar i högre priser då de skall tjäna en hacka också. När man är i kontakt med dem vänder de ju sig till riktiga Nintendo vilket känns som ett onödigt steg. Sedan är... 30/06 Ska man köpa en egen konsol med alla dom spelen blir det ju svindyrt. Folk tycker den ser ball ut för den är mini. Sen är det väl ett smidigt sett för folk som inte orkar göra en egen retropie med massa roms och emulatorer och handkontroller, inställnin... 30/06 Vad är grejen med dessa återutgivningar? Som är dessutom låsta till spelen som följer med. Varför inte köra originalet istället? Jag har både nes och snes så jag ser inte behovet. 30/06 Emulering the pirate way låter mer och mer lockande för folk kan jag tänka mig. Eller så kan man skaffa en New 3DS eller Wii U och injecta roms in i Virtual Console systemet så får man officiell emulering på riktig hårdvara. Jag brukar dock säga, emuler... 30/06 @Sunray: Autosvar skulle jag gissa på, fick samma från inet efter jag förbokade, men fick mejl idag att min order var strucken, har fått samma från proshop och media markt tillsvidare. 29/06 Nintendo är experter på att dra pengar ur folk. Jag kommer ju tvingas köpa en New 2DS XL bara för Metroid Samus Return i höst också. Jag beställde en SNES Classic kring 10 tiden på Tisdag morgon från NetOnNet och fick följande mail dagen efter. Jag har... 29/06
Skicka en rättelse