SNES Classic blir nästan dubbelt så dyr i Sverige jämfört med förra årets NES Classic. Återförsäljaren Inet har gått ut med att man tar 1 500 kronor för Nintendos retrokonsol, och andra återförsäljare tar lika mycket eller mer.

Det är anmärkningsvärt dyrt: konsolen kostar 80 dollar i USA, vilket är en höjning med 20 dollar (ca 200 kr) från förra årets NES Classic. I Sverige kostade NES Classic ca 800 kronor, så prishöjningen här är minst 700 kronor.

SNES Classic, en sällsynt dyrgrip.

Vi har pratat med flera svenska återförsäljare samt med Bergsala, Nintendos svenska distributör, för att ta reda på varför SNES Classic kostar så mycket mer. Och återförsäljaren Inet låter förstå att Bergsalas inköpspris bär en betydande del av skulden.

FZ: Får ni som återförsäljare betala mer för SNES Classic än vad NES Classic kostade?
– Vi har fått ett avsevärt högre inköpspris jämfört med NES Classic, säger Johan Wahlberg som är marknadschef på Inet. Och tittar man på kollegorna i branschen så tar både Webhallen och Media Markt 1 590 kronor.

FZ: Kan du säga hur många SNES Classic Inet får in?
– Jag kan säga att vi får in fler än NES Classic, men inte så många fler. Det är inte alls vad vi förväntade oss när Nintendo berättade att man skulle tillverka signifikant fler. Så även om vi får in fler så är vi besvikna.

FZ: Hur många SNES Classic hade ni kunnat sälja om ni haft obegränsad tillgång?
– Kan inte gå in på exakta antal men det är flera tusentals.

När vi pratar med Bergsala betonar man att det är återförsäljarna – inte Bergsala – som bestämmer hur mycket produkterna kostar. Man nämner dock inte att inköpspriset påverkar återförsäljarnas pris.

– Jag kan tyvärr inte kommentera prissättningen på våra produkter mer än att säga att varje återförsäljare är fria att sätta vilket pris de vill, säger Bergsala till FZ. Vi sätter aldrig något rekommenderat pris utan det är som sagt upp till varje återförsäljare att bestämma fritt.

Men fler faktorer än Bergsalas återförsäljarpris spelar in. Från den 1 juli påverkas priset på elektronikprodukter av den nya kemikalieskatten. Den baseras på vikt (120 kr/kg, max 320 kr). Vikten på SNES Classic är okänd, men med NES Classics ca 800 gram som utgångspunkt blir den gissningsvis omkring 100 kronor, kanske uppemot 150 kronor. Fortfarande inte i närheten av att ensam motivera prisökningen, men sannolikt en del av förklaringen.

– Kemikalieskatten påverkar också priset, säger Inets Johan Wahlberg. Inte så mycket, konsolen är ju inte så stor, men det är en aspekt.

– Hur mycket det blir på Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System kan jag tyvärr inte svara på ännu då vi inte vet hur mycket den kommer att väga, säger Bergsala.

FZ har kontaktat flera svenska återförsäljare om varför NES Classic kostar som den gör här. Vi återkommer om och när vi får svar.