Den nya skatten påverkar alla elektroniska produkter som kan innehålla vissa typer av oönskade kemikalier, vilket leder till ökade kostnader för konsumentprodukter.

Den 1 juli träder den på förhand hårt kritiserade kemikalieskaten i kraft. Skatten ger ett prispåslag på en mängd vanliga elektronikprodukter, däribland datorer, mobiler och konsoler. Tanken är att motivera elektroniktillverkare att minska användningen av potentiellt farliga kemikalier som flamskyddsmedel, och styra om mot miljövänligare alternativ.

Den 19 december 2013 beslutade den dåvarande borgerliga regeringen att tillsätta en särskild utredning, med uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet. Resultatet blev den kritiserade kemikalieskatten, som drivits igenom av den nuvarande regeringen (Socialdemokraterna + Miljöpartiet) och som alltså träder i kraft i morgon.

Vilka varor påverkas?

Kemikalieskatten tillämpas på alla produkter inom segmenten elektronik och vitvaror:
datorer, skärmar, surfplattor, telefoner, routrar, TV-apparater, spelkonsoler, kylar, frysar, mikrovågsugnar, väckarklockor, högtalare, förstärkare, med mera.

Hur mycket kostar det mig?

För hemelektronik avgörs prispåslaget av vikten, alltså inte av ursprungspriset eller mängden kemikalier. Påslaget är 120 kronor per kilo, med 320 kronor som maxtak. För vitvaror är påslaget 8 kr/kg, med samma maxtak. På det läggs 25 procents mervärdesskatt (moms), vilket i slutändan ger ett maximalt påslag på 400 kronor.

Skatten räknas ut genom att ta den totala vikten på produkten med tillbehör (minus förpackning). Det betyder att vissa produkter drabbas hårdare än andra: nya spelkonsoler kan slå i skattetaket, medan exempelvis smarta telefoner får ett avgjort lägre påslag.

Sweclockers har tagit fram några exempel:

  • Asus ROG Swift PG279Q väger 7,0 kilogram. Påslaget blir 400 kronor – 320 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Sony Playstation 4 Pro väger 3,3 kilogram. Påslaget blir 400 kronor – 320 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Sony Playstation 4 Slim väger 2,1 kilogram. Påslaget blir 315 kronor – 252 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Nintendo Switch väger 0,398 kilogram. Påslaget blir 59,70 kronor – 47,76 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

  • Apple Iphone 7 Plus väger 0,188 kilogram. Påslaget blir 28,20 kronor – 22,56 kronor i Kemikalieskatt plus 25 procent moms.

(OBS! De exempel som står angivna ovan avser vikt utan tillbehör, och tillbehörens påslag enligt Kemikalieskatten är alltså inte inräknade här.)

Företag som importerar produkter som påverkas av Kemikalieskatten, exempelvis distributörer och återförsäljare, kan få skatten reducerad med mellan 50 och 90 procent om de är fria från de farliga kemikalierna. Det är dock inte möjligt att helt slippa skatten.

En kritiserad skatt

Kem-skatten har fått mängder av kritik, såväl från konsumenter som från myndigheter och företag. Skatteverket säger att den "blir mycket komplicerad att tillämpa" skriver Sweclockers, och att den missgynnar svenska företag då kunder kan välja att importera produkter från andra EU-länder, och på så sätt slippa skatten. Elektronikbranschen, Svensk Handel och Svenskt Näringsliv har framfört liknade kritik.

Så om du tänkt köpa en kemikaliestinn produkt kan det vara idé att springa iväg till närmsta elektronikbutik innan skatten träder i kraft i morgon.

Det är stor skillnad på att människor inte talar om det för att det inte skrivs om det, kontra är att det är konspiration. Det är klart som tusan människor slutar tänka på och tala om Fukushima. Generellt, människor, (Som gått skolan och iallfall förstå... 03/07 >>-> ”i” <-<< Grattis till ditt stora fynd, vitriol är förövrigt även ett svenskt ord om det nu är där vi ”befinner” oss, men ett ”i” saknades som du så korrekt pekade ut. Men jag unnar dig stavfelet att mysa runt med lite, kändes fint förstår jag, och... 03/07 Håll dig till svenska uttryck om du inte ens kan stava till de engelska. Jag passar då på att uppmana eventuellt nyfikna att fundera på rimligheten i att 95% av världens forskare är med i en global konspiration som myglar resultaten av klimatforskning... 03/07 I den blindas rike är den enögde kung. Om jag nu inte följt tråden innan så skulle jag i alla fall vara lite nyfiken på vad jag nu skrivit som orsakar så pass med "vitrol". Och återigen så uppmanar jag eventuellt nyfikna att läsa de två posterna länkade... 03/07 http://i2.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/195/646/1320529223886.jpg 03/07 Mmmhmmm. Jag tänker, ser själv, och är precis lika mycket i verkligheten som du. Och jag tycker du snackar skit, helt enkelt. Nämen kolla. Jag är "etablissemanget" helt plötsligt. Hur gick det till? Jag är en helt vanlig snubbe med ett vanligt tråkigt... 03/07 Fast det har de sällan eller aldrig gjort, och absolut inte nu... detta är bara ett av exemplen i en lång rad av "hål i huvudet beslut" från statens sida. Och då har vi inte ens tagit upp frågan om hur omoraliskt det är att ha en demokrati. 03/07 Klart jag vet det, kan man räkna ut med en krita i arslet. Så vi är överens om att skatten är helt meningslös i sitt utförande, och på sin höjd någon form utav Virtue Signalering... Good job! 03/07 Nej det gör det inte, ge mig en källa så blir jag glad. 03/07 Jadu, Nyckelordet här är mycket riktigt tänker, eller tänkande. En kommentar som din hade säkert fungerat för några år sedan men inte längre på grund av att folk just tänker, ser själva och upplever den verklighet vi numera har. För övrigt så uppmanar... 03/07
Skicka en rättelse