I lördags blev spelandet dyrare.

Massiv kritik till trots – i lördags blev kemikalieskatten verklighet, och många elektronikprodukter prishöjdes med som mest 400 kronor.

Många spelrelaterade produkter omfattas av skatten, däribland spelkonsolerna. Vi har använt Prisjakt för att se hur mycket priserna ökat för de vanligaste spelmaskinerna. Så här ser det ut:

Playstation 4 "Slim"

Prishöjd omrking 400 kr av flertalet listade butiker, förutom någon eftersläntare ligger de lägre priserna nu på ungefär 2 800 kronor. Vilket ligger i linje med ett skattepåslag med 400 kronor.

Playstation 4 Pro

Prishöjd 300-500 kr av åtskilliga butiker, de flesta höjningarna är på 400 kr.

Xbox One S

I nuläget bara en prishöjning, men en stor sådan: 600 kronor. Markant högre lägstapris på konsoler i lager än innan skattehöjningen.

Nintendo Switch

Många prishöjningar på ca 300 kronor. Samtidigt har någon sänkt priset, och den finns i skrivande stund från 3 390 kronor (lägsta Prisjakt-priset stämmer inte).

Kemikalieskattens syfte är att få elektroniktillverkare att hitta alternativ till potentiellt hälsofarliga kemikalier som flamskyddsmedel. Men den har som sagt kritiserats, bland annat för att vara tandlös (Sverige är en liten marknad), att den missgynnar svensk export och att den baseras på produkternas hela vikt istället för på hur mycket potentiellt farliga kemikalier de innehåller.

Det enda jag handlar utomlands ifrån är kläder. Tack vare smarta, snabba lösningar från Zalando m.fl. Så länge inte en elektronik-kedja gör det lika smidigt så kommer den "dumma svensken" fortsätta handla ifrån svenska butiker bara för latheten- och säk... 11/07 Dumma svensken, om jag får be. 11/07 @Dizzz: Att jag är bortskämd ändrar ändå inte faktumet. 08/07 Det var ju ingen dålig skatt om en konsoll blir 400:- dyrare. Herre jösses... hur kan de komma undan med det? De avlivar i stort sett svensk elektronikförsäljning. 08/07 @Dizzz: har jag inte märkt av på mina nästan 100k som jag spenderat där. Cdon är ju 1000 gånger värre än proshop isf. 07/07 @Hymer: Med tanke på att Proshop tenderar att vara si så där att leverera produkter.. 06/07 @Dizzz: proshop ligger i danmark och påverkas inte av skatten. Förövrigt rätt bra bolag att handla av. 06/07 Du menar den skatt som Reinfeldts-regeringen ritade upp och som Sossarna drev igenom? Flytta? Lycka till att hitta ett land med ett sådant brett skyddsnät som Sverige har dock. Fem spänn på att du inte ens vet vad kommunism är utan du använde ideologins... 06/07 Jag är mest konfunderad över dom som höjde med mer än 400:-, hänger inte riktigt med på hur dom resonerade. Fast det kanske var för att dom låg lågt innan? 06/07 Inte mitt räkneexempel som sagt, det är teknikens världs. Dom tog bara en relativt populär ny bil. Men en bil med samma utsläppsmängd vare sig det är en audi,kia eller en peugeot får lika dyr skatt då denna baseras på utsläppsmängd i dagsläget. Att bile... 06/07
Skicka en rättelse