Microsofts monstermaskin mäter sig med vanliga krysslådan.

Xbox One X blir en kraftfull historia, kapabel att driva vackra spel som Forza Motorsport 7 i 60 bilder/sekund i 4K-upplösning. Microsoft har inte släppt några siffror på exakt hur bra den hårdvarutrimmade Xbox One-konsolen kommer prestera, men Digital Foundry har nu släppt benchmarks som ger en antydan om hur maskinen kan komma att prestera jämfört med vanliga Xbox One-konsolen.

Siten har via utvecklare fått tag på siffror som visar hur konsolens GPU (grafikdel) presterar vid uppskalning till 4K-upplösning i nio spel, siffror som sedan jämförs med Xbox One. Spelen är hemliga och benämns "A", "B" och så vidare, men eftersom genre, om spelet är släppt och API anges går det att med viss säkerhet anta vilka vissa är (Forza Motorsport 7, Gears of War 4, t.ex.)

Forza 7 körs i riktig (ej uppskalad) 4K-upplösning i 60 bilder per sekund.

Intressant är att samtliga fyra spel gjorda av Microsofts utvecklare presterar bättre i 4K-upplösning på Xbox One X än i standardupplösning på vanliga Xbox One-konsolen. Ju lägre standardupplösning, desto svårare att få hög framerate i 4K, visar benchmarksen. "Spel H", som antas vara Star Wars: Battlefront, körs i 720p på vanliga Xbox One, och når inte alls upp till motsvarande 60 fps i 4K på Xbox One X (siffrorna redovisar frame times: hur många millisekunder bilden visas på skärmen, och det kan översättas till fps). Inte konstigt alls, menar Digital Foundry, då 4K är nio gånger högre upplösning än 720p.

Det ska betonas att Digital Foundrys uppgifter baseras på tidiga benchmarks och hård- och mjukvara som fortfarande är långt ifrån färdigutvecklade. Med andra ord: saker kan och kommer ändras tills dess att Xbox One X släpps den 7 november, till ett pris av 499 dollar, vilket lär bli en bit över 5 000 kronor i Sverige.

Det finns förstås storsäljare på båda sidor. Många här på FZ är duktiga gamers som direkt ser och känner skillnaden mellan olika framerates. Men för folk som köper kanske ett eller två spel per år (jag antar att de är ganska många) spelar frameraten min... 06/07 Tror fortfarande inte alls på att det kommer att bli 4k native på AAA-spel. Inte ens i 30 fps. 06/07 Även spel som Diablo 3, MGS V, Plants Vs Zombies GW1 och GW2, Sniper Elite 3 och Wolfenstein: The New Order för att nämna ett par till. 06/07 Minecraft, Battlefield, Call of Duty, Fifa, Madden och NBA körs i 60fps /myth busted. 05/07 Xbox one X kommer kunna köra det mesta på 4k 60FPS MEN spelutvecklarna är dom som avgör om dom vill lägga tid på att ha 60fps 4k då det kräver längre utvecklings tid att optimera spelen och då majoriteten inte tänker skillnaden mellan 30 och 60 är det... 05/07 @Pretorian24: den kommer fixa 60 fps i 4K i åtminstone Forza 7, men det lär säkerligen inte bli så i alla spel. Snarare få, skulle jag tippa. Grafik säljer fler spel än 60 fps. 05/07 tyvärr kommer dom flesta spelen välja grafik istället för fps och ligga mellan 19-30fps 05/07 @Godofcheese: Men den klara ju 4k i 60fps enligt artikeln. Eller missförstår jag? 05/07 Jag vet redan allt du skriver, kollade faktiskt på ett RX 580 så sent som igår och det är inte omöjligt att det ramlar hem ett sådant nästa löning om de fått hem dem, är ju slut på lagret överallt nu. Men jag håller inte med, tekniskt sett så kan grafik... 05/07 Jag har inte haft en Xbox sedan första, men jag är väldigt sugen på en Xbox One X och gärna en skärm med Freesync 2 om det stämmer att Xbox One X har stöd för det. 05/07
Skicka en rättelse