Sverige visar återigen att vi är bland de bästa i världen på Quake.

Quakecon är slut för i år och med också den första stora turneringen för Quake Champions, som id Software hoppas kunna bli en stor esport. Det tävlades såklart också i Quakeworld, Quake 2 samt Quake Live och borträknat det sistnämnda fanns det svensk representation i alla discipliner.

Under turneringen snackades det mycket kring huruvida Quake Champions-spelläget Sacrifice (som kombinerar domination med ctf) är särsilt lämpat för turneringsbruk. Vi hade hellre sett klassisk team deathmatch samtidigt som vi såklart förstår varför de vill prova något nytt.

Totalt åtta lag ställde upp i denna del av turneringen och många namn återfanns också i duellerna, däribland svenskarna fazz och toxjq i Notofast.

De vann sin grupp med två vunna matcher och rondskillnad vilket gav dem en finalplats mot 2z där bland annat stjärnskottet Clawz spelar. Tyvärr fick NTF se sig besegrat, de tog bara kartan Ruins of Sarnath och förlorade därmed med 3-1. Andraplatsen gav ändå laget 1,19 miljoner kronor i prispengar.

Blott 19-åriga Clawz tog sig också till final i duellturneringen, där inte mindre än tre svenskar fanns med fram till 16-delsfinalerna. Toxjq förlorade mot välkända namnet cooller, fazz mot noctis och Spart1e tog inte en runda med Av3k, som i sin tur blev utslagen av vo0 i kvartsfinalerna. Han tog sig sen vidare ända till finalen där Clawz väntade, efter att ha slagit ut bland annat cooller. Förstapriset var strax under 800 000 kr.

Quakeworld-turneringen var långtifrån lika stor med bara åtta tävlande, varav tre svenskar, fyra amerikanare och en från Australien. Man körde därför en double elimation-turnering.

Efter varsina förlustar hamnade de fyra jänkarna i den svåra sitsen direkt och efter semifinalerna fick de sällskap av svenskarna feffe och Rio där bara den sistnämnda tog sig vidare till den tredje omgången i losers bracket. Svenska Locktar visade sig dock för rutinerad och förlorade faktiskt inte en rond förrän i vinnarfinalen, vilket skickade dirtbox till den sista drabbningen i losers bracket. Han studsade upp lika fort efter en övertygande vinst mot Thumb4, som hållit sig kvar sedan allra första omgången, men blev återigen slagen av Locktar som därmed vann 20 000 kr.

Matchen börjar 2 timmar och 8 minuter in i klippet nedan.

Det tävlades också i Quake 2, som fyller 20 år, och där ställde även Rio upp, med blågult sällskap av Rix.

Med endast sex tävlande gick man direkt till semifinaler i denna raka turnering och de både svenskarna fick stryk med 0-2 i båda matcherna. De möttes därför i bronsmatchen och Rio fick en liten revansch. Eftersom han hamnade på fjärdeplats i Quakeworld-turneringen blev han utan prispott, men hans tredjeplats i Quake 2-diton gav nästan lika mycket som Locktars guld, 16 000 kr.

Allt som allt är det väldigt kul att se potentialen hos Quake Champions kontra det vansinniga tempot i klassiska Quakeword, att 19-åringar kan läxa upp veteraner. Efter många år i skymundan känns det som att Quake är tillbaka på allvar.

Skicka en rättelse