Har Denuvo spelat ut sin roll?

För bara något år sedan siade vissa pirater om en stundande domedag. Anledningen uppgavs vara det svårknäckta kopieringsskyddet Denuvo, som bland annat hindrade spel som Just Cause 3 och Rise of the Tomb Raider att hamna i pirathänder.

Men det var då. I allt raskare takt har vi kunnat rapportera hur spel som använt skyddet ändå har crackats på löpande band, ofta relativt nära de officiella lanseringarna. Det tog till exempel ungefär två veckor innan Mass Effect: Andromeda crackades, och för indiespelet Rime dröjde det bara fem dagar.

Nu ställer sig Segas gamla maskot i samma hörn, då Sonic Mania gick samma öde till mötes blott åtta dagar efter lanseringen. Den stora frågan är om Denuvo därmed börjar spela ut sin roll, eller om det ändå är värt för utvecklarna att inkludera tekniken för att skydda sin spel runt lanseringen.

@autograph: Skor brukade jag prova, men nu köper jag samma modell varje gång. Är nu inne på 5:e paret Reebook DMX eller vad de heter. xD Kläder behöver jag inte prova, jag vet ju vilken storlek jag ska ha. Mat är svårt att prova innan man köper. Film?... 09/09 När jag köper spel, film och musik så vill jag ha kvalité, och därför vill jag testa först. Så att jag vet vad jag får. Att annonsen och trailern stämmer med hur spelet/filmen/musiken är. Inte bara hjärndöd underhållning. Jag är trött på att blivit besv... 08/09 @autograph: Nu gällde det NY bil. Där finner jag som sagt ingen anledning till att prova bilen innan. Det VIKTIGA får man veta genom att läsa fakta/information/recensioner av bilen i fråga. Gäller det begagnade bilar så beror det på vad det är för bil... 08/09 @Mjauv: Precis min poäng. Digitala spel ger inga garantier att man får behålla spelen. Streaming tror jag är framtiden. Problemet idag är att vi inte har nog snabbt internet. Då menar jag inte bandbredd utan problem med latency. Min nvidia shield även... 08/09 Ok. Provsitta i bilen då? Och kolla skicket på bilen både inuti och utanpå: sätena, däcken, lacken mm. Men om jag inte skulle få provköra varken en ny eller begagnad, så går jag bara till en annan bilförsäljare. 08/09 @marcus8958: PSN Mobile och Desura är två DD-plattformar som försvunnit. Samtliga köpta spel är borta för alltid. Sen tycker jag även det är relevant att nämna Onlive trots att det är en streaming-tjänst: när de kom så var alla övertygade om att streami... 08/09 Varför inte? Jag köpte en ny bil i början av året utan att provköra den... tyckte inte det fanns någon anledning. Dessutom så finns det många bilförsäljare som absolut inte tillåter någon provkörning av bilarna de säljer. 08/09 Dags att skrota kopieringsskydden ja. Inte för att det har någon större betydelse om de finns eller inte för den delen. 08/09 @Pecman: Mjo, för min del är det tvärtom, allt fler laddar ner. Eller ja, mestadels är det streamingsajter som växer antar jag. I vilket fall som helst har spelen blivit kortare, priset blivet högre och buggarna fler, så inte konstigt att många laddar... 07/09 Jag tror piratkopiering gått ner på alla fronter relativt sett nu när det finns Steam, Spotify, Netflix osv. För 10-15 år sedan kände jag inte en enda som inte laddade ner musik, film eller spel. Nu känner jag mig ganska ensam. De flesta köper ju fler... 07/09
Skicka en rättelse