I samband med den senaste kontroversen kring Felix "Pewdiepie" Kjellberg beslöt sig spelutvecklaren Campo Santo att kontakta Youtube med krav om att hans material baserat på deras titel Firewatch skulle tas ner, via DMCA-systemet. Förkortningen står för Digital Millennium Copyright Act och är en amerikansk lag som lägger över ansvaret för varumärkesintrång på skaparna av innehåll snarare än på de som tillhandahåller en tjänst i stil med Youtube.

Många menade att Firewatch-studion missbrukade systemet men när PC Gamer tog hjälp av advokater för att reda ut frågan blev det korta svaret "nej". Trots att Campo Santo uttryckligen skriver att det är okej att göra videoklipp med deras spel, och tjäna pengar på dessa genom reklam. Något som till exempel Nintendo säger blankt nej till, lägger du ut ett Mario Kart-klipp på Youtube anser de att alla reklamintäkter är deras, eftersom de utvecklat spelet.

Advokaterna PC Gamer rådfrågat är överens om att Campo Santo, som skapare av Firewatch, har rätt att distansera sitt spel från någon de anser skadar varumärket. Godkännandet de ger på sin sajt är på intet sätt bindande och kan återkallas från fall till fall. Det blir dock såklart problematiskt när DMCA används för att tysta kritiker.

Precis som vi i Sverige har citaträtt finns det i USA "fair use" som begränsar upphovsrätten i särskilda fall. Det ger dig möjligheten att använda anderas upphovsrättsskyddade material om du kritiserar det, kommenterar det eller på något annat sätt tillför ett eget värde. Något som såklart lätt blir luddigt men det beskrivs bra i följande video, som skapades i samband med att Youtube-kanalen H3H3 blev stämda.

H3H3 tog saken till en domstol som beslutade att deras användning faktiskt kunde kategoriseras under "fair use" och eftersom liknande fall sällan når en domare blev det prejudicerande. Vilket förklaras i denna video:

När det gäller gameplay-fokuserade videos finns det inga prejudicerande fall eftersom få kanaler har de monetära medlen att bestrida DMCA-anmälningar. Enligt advokatfirman skulle det krävas ett sexsiffrigt belopp (i dollar) att dra en sådan sak genom rättssystemet. Det enda säkra sättet att undvika sådant är att skaffa ett kontrakt med spelskaparen, samtidigt som sådana avtal ofta har en "moralisk klausul" som ger dem en nödutgång om deras verk ändå används på ett icke önskvärt sätt.

Vad som är rätt och fel i detta sammanhang går det alltså bara att spekulera kring. Andra menar att DMCA-anmälningen är felaktig (se videon nedan) men eftersom Kjellberg redan har bett om ursäkt är det högst osannolikt att han kommer bestrida detta i en domstol.