Med Zelda: Breath of the Wild visade Nintendo direkt att Switch är kapabel att hantera både storväxta och vackra spel, trots relativt klen hårdvara. Square Enix vill inte vara sämre – man tänker ta Final Fantasy XV till Switchen.

Och det är inga fel på ambtionerna: man vill göra hela spelet, alltså inte en bantad mobilversion, till Nintendos konsol. Man har gjort inledande tester, säger regissören Hajime Tabata för Eurogamer.

Vi gör nu faktiskt väldigt specifika tekniska undersökningar om vad som är möjligt. I nuläget har vi slutfört dessa tester och klargjort hur situationen är. Vi är för närvarande mitt i en diskussion och debatt om vad vi ska göra, och hur vi genomför det på Switchen.

Men lätt är det inte. De inledande testerna var inte särskilt lovande, säger Hajime Tabata.

Ärligt talat, när vi gjorde tekniktestet för att se om vi kunde använda samma motor som på de andra konsolerna till Switch, vi försökte köra det där, var resultaten inte tillfredsställande. Det var inte så man vill ha det färdiga spelet. Det innebär inte slutet för detta – vi ser över alternativen, som att finjustera motorn.

Men att optimera spelmotorn är bara ett av alternativen. Man kikar också på att byta spelmotor, säger Hajime Tabata, och Epics populära Unreal Engine är ett alternativ.

För att ta ett exempel på hur öppna dessa diskussioner är – vi talar för närvarande med Epic om vad vi eventuellt kan göra, och om ett eventuellt partnerskap om vi gör en Switch-version. Deras Unreal-motor är helt häpnadsväckande, och kommer vara väldigt användbar. Man måste ha alla alternativ på bordet – utan det skulle det vara omöjligt att besluta vad vi kan göra på den plattformen.

Det kommer dröja innan Final Fantasy XV kommer till Nintendo Switch, om den nu gör det. Square Enix ska först färdigställa den ursnygga pc-versionen, som är tänkt att dyka upp i början av 2018. Nästa vecka uppdateras PS4- och Xbox One-versionerna med co-op-stöd, och senare i höst lasneras Final Fantasy XV Pocket Edition. Och sen ska man väl gissningsvis göra nåt i stil med Final Fantasy XV-2 – mest för att det inte redan finns så många Final Fantasy-spel.