Gameplay, spellägd, dlc, mikrotransaktioner...?

När siten The Sixth Axis gav låga 3 av 10 i betyg till NBA 2K18 hörde utgivaren 2K Games av sig, vilket fick redaktionen att tillfälligt ta bort betyget.

Kritiken handlar till stor del om hur spelets mikrotransaktioner fungerar, och recensenten sätter det låga betyget trots att han berömmer spelets gameplay och produktionsvärden. Detsamma gör många andra recensenter, och betygssnittet på sammanställningssiterna Metacritic och Opencritic är höga 86 respektive 84.

Det här är ett ganska ovanligt men tydligt exempel på hur recensenter lägger olika vikt vid vissa aspekter av ett spel. En del lägger kraft på grafik och utseende, andra på spellängden ytterligare andra på spelformerna eller innehållet.

Nu undrar vi – vad tycker du är viktigast att en recension tar upp? Är något viktigare än annat, eller är det helheten som räknas? Lufta dina åsikter!

jag tror man läser recensioner pga, opinioner eller information kring buggar eller bara generell information överlag, typ som att köpa en ny mobil, man vill veta lite innan man ger sig in på något. 28/09 Det jag saknar överlag hos uteslutande "alla" är lite mer tyngd på funktioner, tekniska bitar, typ, "kan man gå från 1 pers. till 3 pers. vy?, finns funktionen "prone" i spelet, hur fort ett dygn passerar i spelet (openworld), hur öppen är världen?, etc... 26/09 @Avalanche-swe: Kan bara hålla med dig. Alla älskar inte vänsteråsikter faktiskt. Thomas artiklar var ren propaganda som enbart vände sig till en kategori av människor. Därav förlorade artikeln sin innebörd. 26/09 Då är jag med och visst kan jag köpa ditt argument, bitvis i alla fall. För om man sätter ett betyg på ett spel enligt 2 olika skalor, med skilda regler, ger det fortfarande inte en rättvis bild att spelet som helhet. Din lösning är väldigt radikal skul... 26/09 @Struggle: Om du läser efterkommande inlägg ser du att jag håller med men det var återigen för att visa på just upplevelsen "roligt", att den varierar mellan personer och alltid kommer att göra det. En person som gillar sportspelsgenren kommer inte tyck... 26/09 @hunden: Om du hatar Sportspel, är du förmodligen inte rätt person att recensera ett Sportspel heller. En recensent bör inte bli "tvingad" att recensera något den på förtur vet att den inte tycker om, sedan kan det vara intressant om den väljer att test... 25/09 Så om man ger ett spel ett betyg som skiljer sig från den generella åsikten, att man går mot strömmen, så är man opartisk. Ja det skrev jag ju också att man ska läsa recensionen så man själv kan avgöra om man håller med, så klart ska en recension innehå... 25/09 Man kan definitivt beskriva en känsla opartiskt. När communityn sätter igång och Internet hypen antingen ger spelet ris eller ros så kan det definitivt påverka ens egen uppfattning och erfarenhet. T. ex Mass Effect : Andromeda. Nätet gick loss med hatan... 25/09 @mrFluffy: Du med dina åsikter tyckte kanske herr Arnroth var den bästa men faktum är att han skrev politiska krönikor ur ett löst spelperspektiv. Han är definitivt inte en objektiv journalist. Jag kan förstå att det fanns personer som blev irriterade... 25/09 Problemet med att bara ha ett betyg är att man väver in objektiva och subjektiva åsikter i samma betyg. Antal buggar, prestanda e t c är objektivt och kan kvantifieras enkelt. Därför råder det inte några tvivel runt varför ett spel får betyg X för den... 25/09
Skicka en rättelse