Efter ett två decennier långt uppehåll är företaget (eller rättare sagt varumärket) Atari på väg tillbaka in i hårdvarubranschen. I somras presenterade man Ataribox, en stationär konsol som låter dig spela både klassiska och nya spel.

Ett nytt pressutskick avslöjar att konsolen kommer drivas av en specialbyggd AMD-processor och Radeon-grafik. Gränssnittet ska vara lättanvänt och drivs av Linux, och maskinen ska både kunna driva spel och använda appar, streama, socialisera, spela musik med mera. Att Linux är ett öppet system bäddar för att ändra operativsytemet och köra spel köpt på andra kompatibla plattformar. Det lovas också "tonvis" med klassiska Atari-spel, men också moderna spel – vilka ska avslöjas inom kort.

A post shared by Ataribox (@ataribox) on

Prislappen för Ataribox kommer hamna på 250-300 dollar, beroende på version och minneskonfiguration. Konsolen finansieras via crowdfunding-siten Indiegogo och insamlingen rullar igång under hösten. Hur mycket man vill ha in sägs inte än.

Om allt går vägen lanseras Ataribox våren 2018.

A post shared by Ataribox (@ataribox) on

Det är alltså med lika delar nostalgi som nutida funktioner som Ataribox ger sig in på en redan stenhård konsolmarknad, och man gör det med en likvärdig prislapp. Vill man vara elak drar man paralleller till fiaskona Steam OS (också Linux-baserat) och den första Xbox One-presentationen (också ett medienav). Å andra sidan har åtminstone en av Ataribox-utgåvorna äkta träpanel, som en läcker vinkling tll tidernas snyggaste konsol – Atari 2600. Vi får se hur långt det räcker.