E-sportare i Finland kommer få särskilt utformad värnplikt för att kunna fortsätta med idrottsliga karriär.

Tidigare i år valde svenska Riksidrottsförbundet att bordlägga beslutet om huruvida e-sport ska få ingå i organisationen, något som bland annat skulle göra det lättare för spelare att söka visum inför turneringar. I Finland däremot har militären nu höjt upp e-sportare till atletstatus.

Den finska försvarsmakten har särkilt utformad värnplikt för atleter, med extra lediga dagar för att kunna fortsätta träningen och delta i turneringar. Yle rapporterar att man från och med nu även kommer att kunna få sådan militärtjänst om man har en e-sportskarriär. Det kommer dock inte räcka med att säga att man lirar i en klan för vara kvalificerad, det finska e-sportsförbundet kommer att hjälpa till i urvalsprocessen.

I Finland måste alla män genomföra en minst sex månader lång tjänstgöring i antingen det militära eller civilförsvaret innan de fyllt 30 år. I Sverige hade vi länge obligatorisk värnplikt men i slutet av 00-talet röstade riskdagen igenom att låta den vila i fredstid. Ett beslut man rev upp tidigare i år och från den 1 juli ska årligen 4000 män och kvinnor kallas till mönstring.

@Banjo: Jag är egentligen inte så intresserad av att mäta såna värden, eftersom 2000 år av monarki är så värdefullt i sig självt, men jag kan ju säga det att jag var i Helsingfors samtidigt som prins Carl Philip gifte sig, och det bröllopet var på löpse... 14/10 Givetvis handlar det om subjektivitet, så självklart att jag uttrycker egna åsikter att jag inte påpekade det. Och själv anser jag att monarki är förlegat och en kvarleva från en svunnen tid när makt ärvdes istället för att folket fick välja representan... 14/10 @Newklear: jepp förstod det av andra kommentarer. Låter ju bra. 09/10 Du argumenterar inte, du trollar bara som sagt. Du har inte gett något argument. Nej, du är inte så påläst helt enkelt. Det underlättar enormt inom visumfrågor osv till exempel. 09/10 Jag förstår inte heller all negativitet. Är det ett missförstånd om vad det innebär som är orsaken? Det innebär ju att de som har e-sport som yrke får mer tid avsatt för det, så att dom kan träna och fortsätta sin karriär under tiden för sin tjänstgörin... 09/10 @hannes.theorell: nä då lär väl någon av hans döttrar sitta på tronen, inte så vi byter ut allt 09/10 @elPresidente: med tanke hur vissa regerar här inne gällande hur dom valt att göra i finland så är det lite svårt att veta. 09/10 @Banjo: Fast det där är ju subjektivt, jag och de flesta andra i Sverige tycker ju att monarki går utmärkt att kombinera med en modern, välmående demokrati som är bland de rikaste i världen. 08/10 Hannes . Theorell jo men en drottning är lika illa. Det handlar förstås om statsskicket som jag hade för avsikt att ge en känga. Det fanns inte något avsiktligt könsmässigt i min kommentar, vilket du nog förstod av sammanhanget när jag skrev att Finland... 08/10 Precis, och än är den siste inte född 08/10
Skicka en rättelse