Tidigare i år valde svenska Riksidrottsförbundet att bordlägga beslutet om huruvida e-sport ska få ingå i organisationen, något som bland annat skulle göra det lättare för spelare att söka visum inför turneringar. I Finland däremot har militären nu höjt upp e-sportare till atletstatus.

Den finska försvarsmakten har särkilt utformad värnplikt för atleter, med extra lediga dagar för att kunna fortsätta träningen och delta i turneringar. Yle rapporterar att man från och med nu även kommer att kunna få sådan militärtjänst om man har en e-sportskarriär. Det kommer dock inte räcka med att säga att man lirar i en klan för vara kvalificerad, det finska e-sportsförbundet kommer att hjälpa till i urvalsprocessen.

I Finland måste alla män genomföra en minst sex månader lång tjänstgöring i antingen det militära eller civilförsvaret innan de fyllt 30 år. I Sverige hade vi länge obligatorisk värnplikt men i slutet av 00-talet röstade riskdagen igenom att låta den vila i fredstid. Ett beslut man rev upp tidigare i år och från den 1 juli ska årligen 4000 män och kvinnor kallas till mönstring.