Under det årliga virtual reality-eventet Oculus Connect i går avtäcktes Oculus Go, ett fristående VR-headset med en prislapp på 199 dollar.

Oculus Go körs alltså utan att kopplas till dator, och saker kontrolleras med en medföljande handkontroll som liknar Gear VR-kontrollen, med en touch-sensor för tummen. Upplösningen ska vara 2 560 x 1 440 pixlar, uppger The Verge, och den har ett inbyggt headset. Däremot har Go inga avancade tracking-funktioner, men det var heller inte att vänta för det priset. Den får stöd för Gear VR-spel. Oculus Go släpps i början av 2018.

I det mer högpresterande VR-segmentet talade man löst om Oculus Santa Cruz, som blir helt trådlös och erbjuder "inside-out tracking" och körs helt utan externa sensorer. Projektet är långtifrån färdigt, man räknar med att få ut testexemplar till utvecklare inom ett år, skriver Engadget. Man visade också omgjorda Touch-kontroller som använder samma tracking-sensorer som Santa Cruz.

Mark Zuckerberg, chef för Oculus ägare Facebook, klargjorde att man har som mål att få en miljard människor (ja, en miljard) att använda VR-produkter. Han medger att det inte blir en enkel resa:

– Om vi ska få in en miljard människor i VR måste vi jobba både med prisvärdhet och kvalitet. Vi måste hitta den gyllene medelvägen. Den högkvalitativa upplevelsen som inte binder någon till en pc.

Slutligen kan du glädja dig åt att den vanliga Riften prissänks (för andra gången i år). Nu får du en Rift med Touch-kontroller för 399 dollar i USA. För oss i Europa ligger priset kvar på 449 euro än så länge.

Värt att notera är att en Rift med Touch-kontroller är billigare än ett komplett Playstation VR-set. Köper du Rift direkt från Oculus kostar den 449 euro (knappt 4 300 kr), medan en PSVR med kamera och Move-kontroller som lägst kostar 5 200 kronor. HTC Vive är med sina 7 500 kr helt ensam i högsta ligan.

VR-tärningen är kastad!